Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 Μπροστά από το Δημαρχείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, στην πλατεία Κύπρου, εορτάστηκε η φετινή 8η Μάρτη με ολοήμερη δράση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών. Η δράση ήταν αφιερωμένη στις δολοφονημένες γυναίκες - θύματα έμφυλης βίας.   

 Την Τρίτη το πρωί, υποδεχτήκαμε συνολικά 150 μαθητές / μαθήτριες και εκπαιδευτικούς, από το 1ο και 3ο  ΓΕΛ Κερατσινίου, τα ΕΠΑΛ  Κερατσινίου και Δραπετσώνας και το Καλλιτεχνικό Σχολείο της πόλης.                                     Τα σχολεία δεν βρίσκονται σε κοινωνική απομόνωση από την υπόλοιπη κοινωνία και η πρόληψη των έμφυλων διακρίσεων και της βίας χρειάζονται συστηματική προσπάθεια. Τα παιδιά ενημερώθηκαν από τα στελέχη του Κέντρου Γυναικών για το φαινόμενο της έμφυλης βίας και τις γυναικοκτονίες, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και αποτύπωσαν το προσωπικό τους μήνυμα στο Δέντρο της Έμφυλης Ισότητας που ήταν τοποθετημένο στην πλατεία.

 Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τις μαθήτριες και τους μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου και τις/τους εκπαιδευτικούς,  για το διαδραστικό δρώμενο που ετοίμασαν και παρουσίασαν με θέμα τις γυναικοκτονίες. Με δική τους πρωτοβουλία, έκαναν το μετασχηματισμό της θεωρίας σε πράξη.

 Την Τρίτη το απόγευμα υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και σε συνεργασία με το κίνημα Strong me για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, δημιουργήσαμε ένα μνημείο φόρο τιμής και μνήμης για τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν. 

 18 ζευγάρια παπούτσια τοποθετήθηκαν για καθεμία από τις 17 δολοφονημένες γυναίκες του 2021 συν ένα επιπλέον για αυτές που προηγήθηκαν και γι’ αυτές που δυστυχώς επακολούθησαν μέσα στο 2022. Η τοποθέτηση έγινε από φορείς και μέλη της κοινωνίας των πολιτών στο κέντρο της πλατείας Κύπρου, μπροστά από το μνημείο με τα ονόματα των γυναικών. Στις 7.30 μ.μ. έγινε η φωταγώγηση του μνημείου συντονισμένα με άλλους 32 δήμους σε όλη την Ελλάδα.

 Ο στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν διττός: να αποτίνει φόρο τιμής και μνήμης για τις γυναίκες που δεν είναι πια μαζί μας αλλά και να μιλήσει με έναν τρόπο άμεσο στους πολίτες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας για τις γυναικοκτονίες. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από το τραγούδι για την έμφυλη βία, που ερμηνεύει η ιδρύτρια του Strong me Ασπασία Θεοφίλου αλλά και από «τα τραγούδια της ντροπής» που ερμηνεύει η Ναταλία Λαμπαδάκη.

 Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εκπροσώπους των φορέων που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ευχαριστούμε τον εμπορικό σύλλογο Κερατσινίου-Δραπετσώνας που στήριξε την δράση προσφέροντας συμβολικά τα παπούτσια και τα λουλούδια για το μνημείο των γυναικών.

 Επίσης, ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την παρουσία και τη στήριξή τους τον Δήμαρχο κ Βρεττάκο, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικών Δομών και πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας κ Μιχάλογλου, τη βουλεύτρια κ Κασιμάτη, την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής κ Κοντογιάννη, την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Πυγμαχίας κ Πίττα και την κ Μάγδα Φύσσα.

 Στην καρδιά της πόλης, όλες και όλοι ενώσαμε τις φωνές μας ενάντια στη βία κατά των γυναικών και μεταδώσαμε το ηχηρό μήνυμα «ούτε μια λιγότερη», τονίζοντας ότι οι γυναικοκτονίες δεν είναι απλές ανθρωποκτονίες αλλά εγκλήματα στοχευμένα στο γυναικείο φύλο. 

275500941 2081189408699466 272816513416293746 n

 

espa epixeirisiako

επιστροφή στην κορυφή