Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
 
 Με σεβασμό και περηφάνια, θυμόμαστε και τιμάμε μια από τις ενδοξότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας.
Τότε που ένα μικρό κράτος τράβηξε με θαυμασμό και δέος τα φώτα όλου του κόσμου πάνω του γιατί δεν φοβήθηκε ούτε στιγμή παρά τις δεδομένες αντιξοότητες να συγκρουστεί και να πολεμήσει με σθένος τις φασιστικές δυνάμεις της Ιταλίας του Μουσολίνι και μετέπειτα τον γερμανικό ναζισμό της Βέρμαχτ και του Γ’ Ραίχ.
 
 Το ΟΧΙ των Ελλήνων απέναντι στους ισχυρούς της εποχής είχε ακριβό τίμημα, όμως δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Έτσι γράφτηκαν οι λαμπρές σελίδες του Αλβανικού έπους, από την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό ανδρών και γυναικών που κατέχουν ξεχωριστή θέση στην ιστορία της χώρας.Η Εθνική Αντίσταση, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ κράτησαν όρθιο το λαό μας στη διάρκεια της τριπλής φασιστικής κατοχής και άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι στην πάλη για ελευθερία και ανεξαρτησία.Το έπος όμως της Εθνικής Αντίστασης δυστυχώς δεν είχε μόνο τους γενναίους και τις γενναίες που έδωσαν τον αγώνα για ελευθερία, είχε κι εκείνους που δεν δίστασαν να συνεργαστούν με τους κατακτητές, προδίδοντας με το χειρότερο τρόπο την πατρίδα.
 
 Σήμερα είναι ανάγκη, εκτός από τις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις προς τιμήν των ηρώων του ’40, να συνεχίσουμε εμπράκτως να μαχόμαστε ενάντια στις πολιτικές που γεννούν και θρέφουν το φασισμό, τους πολέμους και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε. Ο πόλεμος στην Ουκρανία με εκατοντάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες συνέπειες, η εκλογή της ακροδεξιάς Μελόνι στην Ιταλία αλλά και η συνεχής και επικίνδυνη προκλητικότητα του απρόβλεπτου γείτονα Ερντογάν, δείχνουν ότι τα αντανακλαστικά μας πρέπει να είναι αυξημένα. Η Ευρώπη δείχνει να σκοτεινιάζει ξανά και τα φαντάσματα του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού εμφανίζονται και πάλι, δυναμικά. Οφείλουμε να εναντιωθούμε και να αντισταθούμε. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και απέναντι στους εγχώριους ιδεολογικούς απόγονους των ναζιστών, που συνεχίζουν να χύνουν το δηλητήριό τους, προσβάλλοντας την ιστορία της χώρας μας, μια χώρα διάσπαρτη από τόπους θυσίας.
 
 Οι ήρωες και οι ηρωίδες του ‘40 μας δίδαξαν με τον πιο σαφή τρόπο την υπέρτατη αξία της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας. Είναι δική μας ευθύνη, η πάλη για μια κοινωνία ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Απαντώντας στο μίσος και στη βία, με αλληλεγγύη. Στο φόβο, με ελπίδα. Στην εγκληματική ιδεολογία του φασισμού, με περισσότερη ανεκτικότητα και δημοκρατία για όλους και όλες. Αυτή είναι η κληρονομιά που μας άφησαν οι ήρωες του ΄40 και της Εθνικής Αντίστασης και η κληρονομιά αυτή θα βρίσκεται για πάντα στην καρδιά μας.
 
Φωτογραφία: Μάχη της Ηλεκτρικής, Κερατσίνι (πηγή: Α.Σ.Κ.Ι.)
επιστροφή στην κορυφή