Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ…

ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ…

Μία γιορτή του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την ιστορική μνήμη, στο Θεατράκι Όρμου Σφαγείων του Πολυχώρου Λιπασμάτων! Την Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023 ολοκληρώθηκε η γιορτή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Οι ιστορίες μας στον δρόμο», στο Θέατρο Όρμου Σφαγείων στον Πολυχώρο Λιπασμάτων.

Τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο του 2023, 100 χρόνια από την προσφυγική μετακίνηση του 1922-1924, το τμήμα Παιδείας του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, υλοποίησε, σε συνεργασία με την commonspace, ένα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, σχετικά με την Ιστορική Μνήμη και πως αυτή διαμορφώνει την ταυτότητα της πόλης μας, σε έξι (7) δημοτικά σχολεία του Δήμου. Μία σύνδεση της ιστορικής έρευνας με τον δημόσιο χώρο και το αποτύπωμα αυτής της άυλης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, σ’ αυτόν. Πώς ένα ιστορικό γεγονός ιχνηλατείται στην καθημερινότητά μας; Πώς γίνεται ένα πολιτιστικό κοινό και μία ταυτότητα που μας ορίζει; Η πολιτιστική κληρονομιά διαπνέει τις ιστορίες του τόπου και του ανθρώπου αποτελώντας εκτός από το ορατό και ένα αόρατο κομμάτι του δημόσιου χώρου.

Συμμετέχοντα σχολεία:

1ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, 1ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου, 7ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου, 12ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου, 13ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου, 15ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου, 21ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου

Στη γιορτή παρουσιάστηκαν η διαδικασία και τα αποτελέσματα των συμμετοχικών εργαστηρίων που υλοποίησε η commonspace, στις μαθήτριες και τους μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων. Όλα τα σχολεία περπάτησαν στη γειτονιά και έμαθαν για την τοπική ιστορία. Στη συνέχεια προχώρησαν στη συλλογική χαρτογράφησή της καθώς και σε μία καταγραφή των γενεαλογικών δέντρων των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν. Στη συνέχεια κάθε σχολείο έφτιαξε και κάτι διαφορετικό. Μακέτες προσφυγικών σπιτιών, σκίτσα της γειτονιάς, πορτρέτα και συνεντεύξεις ηλικιωμένων, καταγραφή λαϊκών παραμυθιών, ρεμπέτικα τραγούδια και άλλα πολλά. Στον χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση και παρουσιάστηκαν τα έργα των παιδιών.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τους εκπαιδευτικούς με τη βοήθεια των:

Ελένη Κυραμαργιού – Ιστορικός, εντεταλμένη ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Γιούλη Αθουσάκη – Φυσικός, ηθοποιός, διαχείριση εκπ/κών και πολ/κων προγραμμάτων commonspace

Μελίνα Βλάχου – Αρχ. Μηχανικός, commonspace

Sylvain Adam – Αρχ. Μηχανικός, σκιτσογράφος, commonspace

Αναστασία Χρηστάκη – Αρχ. Μηχανικός, Πολεοδόμος, commonspace

Στη συνέχεια ακολούθησε ρεμπέτικη συναυλία με τους Γιάννη Νιάρχο, Γιάννη Ζαρία, Κλέαρχο Κορκοβέλο, Κωνσταντίνο Κοπανιτσάνο και Γιούλη Αθουσάκη.

 

επιστροφή στην κορυφή