8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΟΜΑ
Στις 8 του Απρίλη, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα του έθνους των Ρομά», σε ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου Τσιγγάνων, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, στις 8 Απριλίου 1971, και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων από τη διεθνή κοινότητα.
Εκεί αντιπρόσωποι 14 χωρών επέλεξαν το όνομα Ρομ ως το διεθνές όνομα για τους τσιγγάνους αντικαθιστώντας τις άλλες προσφωνήσεις. Μέχρι τότε είχαν -και έχουν ακόμα και σήμερα- πολλά άλλα ονόματα, πολλά από τα οποία είναι μειωτικού χαρακτήρα. Επίσης, επέλεξαν μια σημαία σύμβολο της φυλής: μπλε στο επάνω μέρος που συμβολίζει τον ουρανό, πράσινο στο κάτω μέρος που συμβολίζει την Γη και στην μέση μια ρόδα, αυτήν την ρόδα που αρχικά κουβάλησε την Ρομ φυλή στα πέρατα όλου του κόσμου.
Ιδρύθηκαν πέντε επιτροπές, οι οποίες θα ασχολούνταν με τα κύρια θέματα των Ρομά, όπως εκπαίδευση, στέγαση, γλώσσα, κουλτούρα και πολιτισμός. Το δεύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε την ίδια ημερομηνία στην Γενεύη το 1978 με συμμετοχές από 120 χώρες και παρατηρητές από άλλες 26. Το θέμα του δεύτερου συνεδρίου ήταν η καταγωγή και η σχέση των Ρομά με τις Ινδίες. Στο δεύτερο αυτό συνέδριο καθιερώνεται και η 8η Απριλίου ως Παγκόσμια Μέρα των Ρομά.
Τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές της Ελλάδος πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά. Αν και οι Έλληνες Ρομά δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως μειονότητα και θέλουν να αποκαλούνται Έλληνες Τσιγγάνοι (Ρομά) παρόλα αυτά η 8η Απριλίου γιορτάζεται όχι για να αναδειχτεί η διαφορετικότητα αλλά για να προβληθούν τα ζητήματα που απασχολούν τους Ρομά με στόχο να έρθουν πιο κοντά και να εμπλακούν με τους μη Ρομά σε μια προσπάθεια ουσιαστικής γνωριμίας που θα εξαλείψει στερεότυπα και προκαταλήψεις.
Το Παράρτημα Ρομά του Διευρυμένου Κέντρου Κοινότητας, που λειτουργεί από το 2017 στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, τιμάει κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη ημέρα υπενθυμίζοντας πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους σε κάθε κοινωνικό τομέα και πόσο μείζονος σημασίας είναι η καταπολέμηση των προκαταλήψεων, ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή άρση των στερεοτύπων και η γεφύρωση του χάσματος όλων των κοινωνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά σε ένα ενιαίο, κοινωνικό πλαίσιο ένταξης και ομαλής συνύπαρξής τους με τον γενικότερο πληθυσμό.