Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η 28η Οκτωβρίου και ολόκληρο το έπος της Αντίστασης αποτελεί μία ένδοξη σελίδα στην ιστορία του τόπου μας, που αποδεικνύει τη δύναμη του λαού, όταν αποφασίζει από κοινού να αγωνιστεί για τις αξίες και τα ιδανικά του.

Με το ηρωικό «Όχι», που αντέταξε ο ελληνικός λαός απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό, απέδειξε τη γενναιότητα του και την πίστη του στην προάσπιση των αρχών της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Έλληνες και Ελληνίδες, αγωνιστές και αγωνίστριες, με πρωτοπόρο το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ, διαθέτοντας περίσσεια ψυχική δύναμη, θυσιάστηκαν για την πατρίδα, γράφοντας μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας.

Ο λαός του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, πάντα ενεργός σε κάθε μορφής αγώνα, στάθηκε μπροστά σε κάθε προσπάθεια αποτίναξης του φασιστικού ζυγού.
Με περηφάνεια όλοι θυμόμαστε το λαό μας και τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, που αψηφώντας κάθε κίνδυνο απέτρεψαν τα σχέδια των Γερμανών ν’ ανατινάξουν μία από τις πιο ουσιαστικές ενεργειακές μονάδες της χώρας, βάζοντας και αυτοί ένα «λιθαράκι» στην απελευθέρωση της πατρίδας.

Το μήνυμα της αντίστασης του λαού μας δεν πρέπει να σβήσει σε εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλούμαστε το «ΟΧΙ» του ’40 να γίνει το «ΟΧΙ» της συνείδησής μας απέναντι σε κάθε πόλεμο, απέναντι σε κάθε καταπιεστή, που οδηγεί τους λαούς στην εξαθλίωση, τη φτώχεια, την οικολογική καταστροφή, την προδοσία και το ξεπούλημα της πατρίδας…!

Μιας συνείδησης που δεν πρέπει ποτέ να συμβιβαστεί με την εικόνα δακρυσμένων παιδιών, όπου κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών τους, μας κοιτάζουν με ένα τεράστιο «γιατί»…!

Η φωτιά του πολέμου στη γειτονιά μας μεγαλώνει και όλοι νιώθουμε την απειλή μιας γενικότερης σύρραξης.

Η αξία της ειρήνης και του αγώνα για αυτήν είναι πιο σημαντική από ποτέ, για να μην πληρώσουν οι λαοί το κυνηγητό του κέρδους των λίγων και τις επεκτατικές διαθέσεις κρατών που καταστρέφουν τις ζωές των ανθρώπων και σκοτώνουν παιδιά στην Παλαιστίνη.

Η χώρα μας οφείλει να αποσυρθεί από την εμπλοκή της στην πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και να υπερασπιστεί την ειρήνη με πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Οφείλουμε όλοι ν’ αντιληφθούμε ότι η αντίσταση του ’40 ήταν περίοδος υπερηφάνειας, αλλά και αναζήτησης της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας και αντλώντας γνώση και εμπειρία, να διδαχτούμε από την ιστορία και να μεταφέρουμε στα παιδιά μας τα διδάγματα αυτής.

Τίποτε δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε και καμιά θυσία δεν πήγε χαμένη.

Τιμούμε όλους όσους θυσιάστηκαν, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να έχουμε τη δυνατότητα της επιλογής.

Να έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε μια αξιοπρεπή ζωή.

Το μήνυμα του αγώνα του 1940 πρέπει να παραμένει πάντα ζωντανό και να υπενθυμίζει σε όλους μας, πως όταν οι άνθρωποι είναι ενωμένοι και αλληλέγγυοι, αποβλέποντας με ανιδιοτέλεια σε έναν κοινό και μεγάλο στόχο, μπορούν να πετυχαίνουν σπουδαίες νίκες και να νικούν κάθε εμπόδιο, κάθε δυσκολία…!!!

  • φωτό από την κατάθεση στεφάνων μαθητών-τριών των σχολικών μονάδων του Δήμου, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης στη Δραπετσώνα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ
επιστροφή στην κορυφή