Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΛΟΥΚΑ Ν.ΤΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΛΟΥΚΑ Ν.ΤΖΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

Οι παππούδες μας πρόσφυγες , οι γονείς μας μετανάστες, εμείς  ρατσιστές;

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε  χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Το σημερινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού δεν  έχει απλώς επετειακό χαρακτήρα. Είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ μέσα στην έξαρση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, και της βίας, με αποτέλεσμα τραγικά    περιστατικά όπως το πρόσφατο στο Φαρμακονήσι,  με τους δώδεκα Αφγανούς  νεκρούς και αγνοούμενους.

Η ιστορία μας διδάσκει, πως σε περιόδους οικονομικής κρίσης αλλά και κρίσης θεσμών και αξιών, με τη συνεχή ανέχεια και φτωχοποίηση, με την απαξίωση της πολιτικής, με την απόγνωση και την απελπισία να αλλοτριώνουν  τους συνανθρώπους μας,  βρίσκουν εύκολη λεία οι νεοναζί και προπαγανδίζουν την απάνθρωπη ιδεολογία τους, με αποτέλεσμα τον εκφασισμό της κοινωνίας.

Εμείς εδώ στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα που έχουμε βιώσει την προσφυγιά, την μετανάστευση, την ξενοφοβία, που χτίσαμε τη ζωή μας πέτρα την πέτρα, με τη νοσταλγία των αλησμόνητων πατρίδων στην καρδιά μας, διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας,  τον σεβασμό στην διαφορετικότητα του άλλου,  δεν στοχοποιούμε μετανάστες, δεν τους φορτώνουμε την ανεργία και την φτώχεια  μας.
Είμαστε αντιρατσιστές.

Εμείς εδώ στο Κερατσίνι,  με την αντίστασή μας κατά της Ναζιστικής Κατοχής με αποκορύφωμα την νικηφόρα Μάχη της Ηλεκτρικής, με νωπές ακόμα τις μνήμες από τον άδικο θάνατο του Παύλου Φύσα, γνωρίζουμε τις  αιτίες που γεννούν τον φασισμό, που ραγίζουν το «αυγό του φιδιού»  
Είμαστε αντιφασίστες.

Για μας εδώ στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι ένα είναι το μήνυμα κατά του Ρατσισμού και Φασισμού :  Αγώνας και αλληλεγγύη.

επιστροφή στην κορυφή