Χρ. Βρεττάκος: Με δουλειά 5 μηνών τα «Λιπάσματα» ανασαίνουν- Επί 19 χρόνια ήταν κρανίου τόπος
«Κόσμος δάκρυζε, γιατί απέκτησε για πρώτη φορά πρόσβαση στη θάλασσα»
Μιλώντας για το Φεστιβάλ που διεξάγεται στην έκταση των Λιπασμάτων, με αθρόα προσέλευση κόσμου, ο κ. Βρεττάκος επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Είναι γιορτή για όσα ήδη πετύχαμε, ψυχαγωγία, αλλά και συμβολικό εφαλτήριο για το μέλλον. Κοιτάξτε, ως δημοτική αρχή είχαμε ευθύνη να δείξουμε κάτι – και το δείχνουμε: Ότι ακόμη και στις σημερινές, άσχημες συνθήκες κρίσης, ο κόσμος μπορεί να έχει νίκες. Να τις χαίρεται, να τις απολαμβάνει. Αξίζει τον κόπο να έλθετε να δείτε πώς έχει διαμορφωθεί η περιοχή, ήδη. Υπήρχαν άνθρωποι που ήλθε δακρύζοντας, διότι για πρώτη φορά απέκτησαν πρόσβαση στη θάλασσα».
Στη συνέχεια ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας τόνισε:
«Έπρεπε όμως να δείξουμε κάτι ακόμη. Και το δείχνουμε, όχι μόνο με το Φεστιβάλ, αλλά και με την όλη ανάπλαση της περιοχής που δίνει τη δυνατότητα και για μια τέτοια γιορτή: Σε πέντε μήνες, με τη δουλειά και τις κινήσεις ‘του κακού Δήμου’ μεταμορφώθηκε μια περιοχή, η οποία παρέμενε κρανίου τόπος επί 19 χρόνια, στα χέρια της ‘ιδιωτικής επιχειρηματικότητας’. Κι αυτό σημαίνει πολλά».
«Οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν, ας το πάρουν όλοι απόφαση»
Ερωτηθείς για τις αξιώσεις ιδιοκτητών «οικοπέδων» της περιοχής, ο κ. Βρεττάκος άσκησε δριμύτατη κριτική ειδικά στην Εθνική Τράπεζα. Μεταξύ άλλων είπε:
«Κοιτάξτε, τη λέξη ιδιοκτησία, όταν πρόκειται για την Εθνική Τράπεζα, εγώ τη βάζω σε πολλά εισαγωγικά (…). Η Εθνική δεν σεβάστηκε την ιστορία του τόπου. Άφησε να γίνει κουφάρι το εργοστάσιο των Λιπασμάτων, γύρω από το οποίο περιστρέφεται όλη η ιστορία της πόλης. Και τώρα που η έκταση μετατρέπεται σε πανέμορφο χώρο, αντιδρά (…). Τι θέλει; Δεν ξέρω ακριβώς. Φαντάζομαι ότι θα ήθελε να κρατήσει για άλλα είκοσι χρόνια την έκταση σε θλιβερή κατάσταση… Και αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι η Εθνική τώρα γίνεται ένα είδος συλλογικού εκφραστή και αντιπροσώπου όλων όσοι εποφθαλμιούν ακόμη την περιοχή. Και το κάνει με τρόπο εντελώς λανθασμένο. Και κάτι ακόμη: Δεν έχει καν προτάσεις για το μέλλον της περιοχής και την αξιοποίησή της».
Συνέχισε ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας:
«Νομίζω ότι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν, σε θετική κατεύθυνση. Η βούληση του κόσμου είναι δεδομένη, το ίδιο και της δημοτικής αρχής. Την Τετάρτη ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Θετικές αποφάσεις έχει λάβει η Περιφέρεια, με θετικό τρόπο κινήθηκε και η κυβέρνηση στο θέμα των Λιπασμάτων. Στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας υπάρχουν 17 εκατομμύρια για να γίνει απαλλοτρίωση, αν χρειαστεί. Η Εθνική Τράπεζα δεν θέλει να το πάρει απόφαση. Νομίζω ότι τελικά τα το πάρει. Και θα έπρεπε ήδη να το έχει κάνει μια εταιρεία που, εκτός των άλλων, αναχρηματοδοτείται με χρήματα του ελληνικού λαού».
«Η Εθνική ‘επιχειρηματολογεί’ λέγοντας ότι άφηνε επί 20 χρόνια το χώρο… επικίνδυνο»
Μιλώντας για τα επιχειρήματα που προβάλλει η διοίκηση της Τράπεζας, ο κ. Βρεττάκος ανέφερε:
«Ένα από τα δικόγραφα που μας έστειλε, αναφέρει ότι ο χώρος είναι επικίνδυνος εξ αιτίας προηγούμενων δραστηριοτήτων. Εμείς, βεβαίως, προτού ανοίξουμε αυτόν τον χώρο για τον κόσμο ερευνήσαμε, με τον Δημόκριτο. Δεν αφήσαμε τίποτε στην τύχη. Η Εθνική, όμως, τι ακριβώς έρχεται και μας λέει; Ότι επί είκοσι χρόνια είχε στα χέρια της μια έκταση, με γήπεδο στο οποίο εξυπηρετούνταν τέσσερις ομάδες κι αυτή την είχε αφήσει ρυπαρή και παραδομένη στα ραδιενεργά κατάλοιπα; Καταλαβαίνετε σε ποιο σημείο φθάσαμε; Προκειμένου να εξυπηρετήσουν κάποια σχέδια, εκθέτουν με τέτοιο τρόπο το παρελθόν τους».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τις επιχειρηματικές κινήσεις στην εν λόγω έκταση, ο δήμαρχος ανέφερε πως η «Oil One» του κ. Δ. Μελισσανίδη, διυλιστήριο «που λειτουργεί σε απόσταση 70 μόλις μέτρων από τα σπίτια», προσφέρει εργασία σε τριάντα ανθρώπους, ενώ σε λίγους μήνες το έργο της ανάπλασης που ανέλαβε ο Δήμος έδωσε δουλειά σε σαράντα.
«Ενδιαφέρον είναι πως η Εθνική Τράπεζα δεν αντέδρασε όταν η αξία της έκτασης, την οποία κατείχε, μειώθηκε. Είχε καταγραφεί στα πάγιά της αξία 300 εκατομμυρίων που ‘προσγειώθηκαν’ στα 30, όταν ο κ. Μελισσανίδης αγόρασε 33 στρέμματα με 5 εκατομμύρια. Τότε η Εθνική ‘σφύριζε αδιάφορα’, τώρα όμως…»
«Εμείς δεν έχουμε πολεμική διάθεση, έχουμε όμως μια απόφαση»
Ο κ. Βρεττάκος υπογράμμισε πως η δημοτική αρχή ούτε είχε ούτε έχει «πολεμική» διάθεση. «Αν η Εθνική ερχόταν και μας έλεγε ότι στο πλαίσιο της ανάπλασης του χώρου αναλάμβανε πχ τη δημιουργία και λειτουργία ενός Μουσείου, δεν θα λέγαμε όχι. Δεν έχουμε καμία ιδεοληψία, έχουμε όμως σταθερή απόφαση και αυτή είναι αυτονόητα ορθή: Όχι πια βιομηχανική δραστηριότητα στην έκταση αυτή. Προορίζεται για άλλα. Να αναζωογονήσει την πόλη. Ξέρετε, κάποτε υπήρχε το επιχείρημα ότι ο κόσμος έπρεπε να βρει δουλειά, πάση θυσία. Ήταν τότε που τα Λιπάσματα απασχολούσαν 3.500 ανθρώπους. Το επιχείρημα αυτό έχει πλέον εξαφανιστεί. Η ανάπτυξη και η απασχόληση στην πόλη είναι συνάρτηση δραστηριοτήτων που φέρνουν ανάσες, όχι ρύπους και υποβάθμιση. Όσοι έρχονται στο Φεστιβάλ αυτές τις ημέρες και όσοι θα έλθουν και στο μέλλον, βλέπουν το πρόπλασμα μιας νέας, άλλης Δραπετσώνας. Κι αυτήν θα την ολοκληρώσουμε».
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.stokokkino.gr/article/1000000000059607/Xr-Brettakos-Me-douleia-5-minon-ta-Lipasmata-anasainoun--Epi-19-xronia-itan-kraniou-topos