Εορτασμός των Θεοφανείων σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε χτες στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα ο αγιασμός των υδάτων, χωροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικαίας Κ.Κ. Αλέξιου, παρουσία του νέου Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκά Τζανή, καθώς και της πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.
Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, ακολούθησε λιτανεία προς τον «Λιμένα Ηρακλέους» μέσω των οδών Καισαρείας, Βυζαντίου και Λ. Δημοκρατίας, όπου και έγινε ο αγιασμός των υδάτων…
Παραδοσιακά στο Κερατσίνι, γίνεται αγιασμός και στο λιμανάκι του Αγ. Γεωργίου, όπου και φέτος πλήθος κατοίκων και ψαράδων της ευρύτερης περιοχής, γιόρτασαν την Βάπτιση του Κυρίου, μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα…
Ακολούθως τελέστηκε αγιασμός των υδάτων και στην Δραπετσώνα, στην Ακτή Βασιλειάδη, λόγω της συνένωσης των δύο πρώην όμορων Δήμων.
Ακολούθησε δεξίωση στο πολιτιστικό κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης», όπου έγινε και η Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του νέου Δήμου.
Ο νέος Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής στην χαιρετιστήρια ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Κάθε ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς συνδέεται με αναφορά σε στόχους και απολογισμούς. Τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, η περίοδος των εορτών σηματοδοτείται από τις ιδιαίτερές της αναφορές σε θρησκευτικά γεγονότα, τη γέννηση του Χριστού, τον Άγιο Βασίλειο, τα Θεοφάνεια. Ακόμη ολοκληρώνεται μία εποχή, με απολογισμό σε κέρδη και ζημιές και μπαίνουν οι βάσεις για την ανασυγκρότηση, ενόψει του νέου χρόνου.
Φίλες και φίλοι,
Απολαμβάνουμε το γεγονός ότι ζούμε σε μία μεγάλη γειτονιά (Κερατσίνι-Δραπετσώνα) που κρατάει ζωντανά τα στοιχεία που συγκροτούν την έννοια της γειτονιάς, που αλλού έχουν χαθεί: την ανθρωπιά, το ενδιαφέρον για τον διπλανό, την κοινή, καθημερινή πορεία.
Στοιχεία που συχνά ζηλεύουν, όσοι επισκέπτονται τον Δήμο μας.
Στους αποκρουστικούς καιρούς που ζούμε, που καθορίζονται από άκρα το καταναλωτισμό, οικονομική δυσπραγία και εκμετάλλευση, έντονο ατομικό βόλεμα και πλήρη απουσία κοινοτικής αντίληψης, αλλά και πλήρη έλλειψη πνευματικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, είναι επιτακτική ανάγκη αυτά τα στοιχεία ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και συμμετοχής να τα κρατήσουμε και να τα ενισχύσουμε.
Μεγάλη τιμή των ημερών στον Μέγα Βασίλειο. Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι σ’ αυτόν οφείλουμε την έννοια του νοσοκομείου, της κοινωνικής μέριμνας για άπορους, χήρες, ορφανά.
Η «Βασιλειάς» που ήταν δημιούργημά του και εφαρμογή του Χριστιανικού ιδεώδους στις μέρες του, φάνταζε την εποχή εκείνη σαν μια όαση σε καιρούς βάρβαρους, όπου η έννοια της δουλείας ήταν ακόμα νωπή.
Μοιάζει υπερβολικό, αλλά η βούλησή μας είναι η προσπάθεια δημιουργίας και ανάπτυξης ενός κοινωνικού δικτύου που θα στηρίζεται στις αξίες της ανθρωπιάς, του ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο, της συνεχούς αλληλεγγύης.
Στις περιοχές μας δεν εκλιπαρούμε την ελεημοσύνη των βιομηχάνων και των κάθε λογής «κατεχόντων». Όχι μόνο γιατί δεν υπάρχουν, αλλά κι επειδή είμαστε ριζικά αντίθετοι σ’ αυτή τη λογική. Απαιτούμε την παρουσία του Κοινωνικού Κράτους με τη μορφή της Προνοιακής ενίσχυσης. Αν όμως οι δύσκολες συνθήκες δεν το επιτρέψουν, το δίχτυ προστασίας για κάθε ανήμπορο, πρέπει να είμαστε, να γίνουμε εμείς οι ίδιοι.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την παραμικρή απώλεια συνανθρώπων μας, συμπολιτών μας από τη λαίλαπα που έρχεται λόγω του Μνημονίου και των εξοντωτικών μέτρων που επιβάλλει η εξαρτημένη, μονοδιάστατη οικονομική πολιτική.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση σε ό,τι έχει να κάνει με τον ζωτικό χώρο του δήμου μας. Κάθε προσπάθεια σφετερισμού των αυτονόητων δικαιωμάτων της πόλης μας και των πολιτών της στους κοινόχρηστους χώρους της, θα μας βρει μαχητικά αντίθετους.
Δεν είναι τυχαία η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε σαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη γιορτή των Θεοφανείων που τιμήσαμε πριν από λίγο , έχοντας καθιερώσει ήδη από τον 4ο αιώνα τον αγιασμό των υδάτων, την πηγή ζωής κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Η κατάδυση του Σταυρού, οι τιμές που απονέμονται σε όποιον, πρώτος τον ανασύρει από τα παγωμένα νερά, ο έντονος ενθουσιασμός του πλήθους, όλα αυτά είναι γεμάτα από συμβολισμούς.
Στις μέρες που ζούμε, οι συνθήκες που μας περιβάλλουν ασφυκτικά, θα έπρεπε να μας κάνουν πιο προσεκτικούς σε τέτοιου είδους συμβολισμούς.
Τον τόνο της παράδοσης σε δύσκολα χρόνια δεν τον έδωσε η ρήση «σφάξε με Αγά μου να αγιάσω», αλλά ο Κοσμάς ο Αιτωλός και ο Σαλώνων Ησαΐας.
Τον τόνο δεν τον έδωσαν η αμάθεια και το σκύψιμο της κεφαλής, αλλά ο αγώνας για μόρφωση και για το καλύτερο αύριο.
Κυρίες και κύριοι,
Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς μάς βρίσκει στο τιμόνι του νέου Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Δώσαμε μία σκληρή και τίμια μάχη γι αυτό, ξέροντας πολύ καλά το τι θα αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζαμε τα τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις που θα συναντούσαμε στους δύο Δήμους, από τους οποίους προήλθε ο σημερινός νέος Καλλικρατικός Δήμος. Γνωρίζαμε επίσης τις μεγάλες δυσκολίες που οι αλλαγές του Καλλικράτη θα δημιουργούσαν στη λειτουργία του Δήμου και τους στόχους που έχουμε για την αλλαγή στις γειτονιές μας.
Παρόλα αυτά στα οράματά μας, «στο υπέροχο κόκκινο κρασί των ονείρων μας» δεν βάλαμε ούτε μία σταγόνα νερό. Γι αυτό μας τιμήσατε με την επιλογή σας.
Κόντρα σε χαλεπούς καιρούς, σε ενάντιους ανέμους επιμένουμε ακόμα και τώρα, μετά τις εκλογές, να στεκόμαστε απέναντί σας και να σας λέμε:
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΧΑΡΙΤΟΣ!
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΥ.
Μπροστά στην καταθλιπτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η οικονομική κατάσταση, όσο κι αν το βάρος της ευθύνης είναι συντριπτικό, δηλώνουμε ότι πρώτοι εμείς θα δώσουμε τις μάχες για την προάσπιση και διαφύλαξη της ποιότητας ζωής, της καθημερινότητας του πολίτη, του συμπολίτη μας, του γείτονά μας.
Ποιότητα ζωής μέσα στο σπίτι σημαίνει δίκτυο προστασίας για κάθε δημότη που πλήττεται από τις απάνθρωπες λογικές των στατιστικών.
Ποιότητα ζωής στην πόλη σημαίνει καθαριότητα, ασφαλής και σίγουρη πρόσβαση παντού, πνεύμονες πράσινου, καλύτερη συγκοινωνία.
Ποιότητα ζωής στο Δήμο σημαίνει: για τον πολίτη πλήρης και άμεση εξυπηρέτηση, για τους δημοτικούς άρχοντες συνεχής, καθημερινή προσπάθεια βελτίωσης της πόλης και απόλυτη διαφάνεια.
Ποιότητα ζωής για την κοινωνία σημαίνει: πολιτισμός και αθλητισμός, όχι με τη μορφή της συντήρησης των κεκτημένων, αλλά με τη μορφή επαναστατικών αλλαγών σε δύο πρώην δήμους που είχαν την – άδικη- φήμη των στερημένων, των τριτοκοσμικών.
Θα μπορούσαμε πολύ απλά να περιοριστούμε σε κάποια γενικόλογα ευχολόγια που θα είχαν αναφορά στην αποφυγή των επερχομένων δεινών.
Έχουμε το θάρρος ακόμα και σήμερα, μετά τις εκλογές να επαναλαμβάνουμε τις δεσμεύσεις-οράματά μας.
Οι εκλογές τελείωσαν, κανείς δεν περισσεύει. Ελάτε όλοι μαζί σε έναν δήμο ανοιχτό στον καθένα, σε κάθε άποψη.
Μόνο όταν ο πολίτης θεωρήσει ότι ο δήμος είναι το σπίτι του, τότε τα πάντα θα είναι καλύτερα, τα πάντα θα είναι δυνατά.
Όταν τα όνειρα τα βλέπει κανείς μόνος του, μπορεί να εξελιχθούν σε εφιάλτες.
Όταν ονειρευόμαστε όλοι μαζί, τότε τα όνειρα γίνονται οράματα, οράματα για έναν καλύτερο κόσμο.
Η μαζική παρουσία σας μας δίνει δύναμη και καταδεικνύει για μια ακόμα φορά την πίστη και την ελπίδα σας για την κοινή μας προσπάθεια».
Την κυβέρνηση στην τελετή εκπροσώπησε ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης. Παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Β΄ Πειραιά κ.κ. Γρηγόρης Νιώτης, Δημήτριος Λιντζέρης, Αναστάσιος Νεράντζης, Ιωάννης Τραγάκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, καθώς και πλήθος πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων.