Ακολουθήστε μας:

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 629

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΤΕΣΚΟ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΤΕΣΚΟ

Ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας και η Κινηματογραφική Ομάδα Κερατσινίου- Δραπετσώνας, τιμώντας τη μνήμη του σκηνοθέτη Σπύρου Τέσκου που «έφυγε» γρήγορα από τη ζωή τον περασμένο Μάιο, διοργανώνουν ένα αφιέρωμα με προβολές από το έργο του.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ. στο μικρό θέατρο στον πολυχώρο των Λιπασμάτων και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του με θέμα τα Λιπάσματα Δραπετσώνας «Ελεγεία υπανάπτυξις», καθώς και η ταινία του μικρού μήκους «Αλλιώς».

Ο Σπύρος Τέσκος γεννήθηκε το 1958 στο Πέραμα και σπούδασε σκηνοθεσία στην κινηματογραφική σχολή του Λυκούργου Σταυράκου. Άνθρωπος δοσμένος στον κινηματογράφο και την τέχνη με ενεργή δράση στον προγραμματισμό προβολών και στη διοίκηση κινηματογραφικών λεσχών από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι και το τέλος της ζωής του. Μαθητής ακόμα συνδέεται με την κινηματογραφική λέσχη του Πειραιά στο «Σινεάκ». Ακολουθεί η σχολή Σταυράκου και τα πρώτα μεροκάματα σαν βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές ταινίες. Επιλέγει να μην κάνει τίποτα δικό του, αν δεν γίνει με τους δικούς του καλλιτεχνικούς όρους. Η πρώτη του ταινία, η μικρού μήκους «Κάτι πάει στραβά» γυρίζεται μόλις το 1990 της οποίας τα γυρίσματα έγιναν στο Πέραμα. Παράλληλα εργάζεται, σε κινηματογραφικές ταινίες, εκπομπές και σήριαλ της τηλεόρασης επιμένοντας στο ρόλο του βοηθού σκηνοθέτη. Από τον ρόλο αυτό εργάστηκε μεταξύ άλλων στο πλάι του Λεωνίδα Βαρδαρού στην ταινία «Ούλοι εμείς εφέντη» (1998) η οποία καταγράφει την ιστορία μιας ομάδας ανταρτών η οποία έμεινε απομονωμένη μετά το τέλος του εμφυλίου για έξι χρόνια στα βουνά της Ικαρίας. Συνέγραψε ένα σενάριο μεγάλου μήκους, η «Ρότα» που βραβεύτηκε με επαίνους σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό σεναρίου το οποίο όμως, δεν πρόλαβε να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη. Τέλη της 10ετίας του ’90, ξεκινάει την πρώτη του απόπειρα για μεγάλου μήκους ταινία, τη «Φρύνη», η οποία θα μείνει ανολοκλήρωτη λόγω έλλειψης χρημάτων. Σκηνοθέτησε τα ντοκυμαντέρ «Νικαριά μου» (2010), «Χαραγμένες ζωές» (2013) που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών του Λος Άντζελες και το «Ελεγεία υπανάπτυξης» (2017). Τα τελευταία χρόνια παρέδιδε μαθήματα στις κινηματογραφικές λέσχες Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Περάματος.

επιστροφή στην κορυφή