Ημερίδα για την ενίσχυση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς
- 06 Ιουλίου 2011 |
- μέγεθος γραμματοσειράς
- Εκτύπωση
- Έκθεση εικόνων
Η τέχνη του θεάτρου από την τοπική αυτοδιοίκηση
στο περιβάλλον του Καλλικράτη και του Μνημονίου
Η ανάπτυξη του πολιτισμού στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, όχι μόνο συναντάει εμπόδια, αλλά συγκεκριμένες πολιτικές αντιλήψεις που τη θεωρούν ως μη παραγωγικό τομέα και την κρίνουν με καθαρά οικονομικά κριτήρια και τη θέτουν στο περιθώριο. Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας είναι αντίθετος σε πολιτικές που αντιμετωπίζουν την πολιτιστική δημιουργία ως εμπόρευμα ή ως φτωχή συγγενή των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης.
Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Κερατσινίου, ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΠΟΚ, διοργάνωσαν ανοιχτή συζήτηση με θέμα την προώθηση της Τέχνης του Θεάτρου από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο περιβάλλον του Καλλικράτη και του Μνημονίου.
Αξιόλογοι εισηγητές από τον πνευματικό και καλλιτεχνικό χώρο, ανέπτυξαν τις απόψεις τους για τις φανερές και κρυφές πτυχές της πολιτιστικής υποβάθμισης, ειδικότερα στο χώρο του θεάτρου.
Οι ηθοποιοί κ. Εύα Κοταμανίδου, κ. Ηλίας Λογοθέτης, κ. Ζωή Αβραμίδου, η συγγραφέας και ηθοποιός κ. Αννα Χατζησοφιά, η σκηνοθέτης κ. Κατερίνα Μιχελή, η δημοσιογράφος και ηθοποιός κ. Μαρία Καραμολέγκου και οι εκπαιδευτικοί κ. Κωνσταντίνα Γρηγορέα, κ. Λ. Αναγνωστοπούλου, κ. Ε. Καρμπάτση, κ. θεοδώρα Μαυραγάνη, κ. Ζωή Τσαντζαρίδου και κ. Αγγελική Χούσου, με ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων της τέχνης του θεάτρου, έδωσαν διεξόδους σε αναζητήσεις και άνοιξαν νέους δρόμους για την πολιτιστική αφύπνιση στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Λουκάς Τζανής, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στη γειτονιά του Αλέκου Χρυσοστομίδη, του Θύμιου Καρακατσάνη και της Μάρθας Καραγιάννη, ανέφερε: «Ο πολιτισμός με τη συμμετοχή όλων των λαών γίνεται ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό στο οποίο ο καθένας μας βάζει τη δική του μικρή ψηφίδα. Στόχος μας στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα είναι η παραγωγή και προώθηση του πολιτισμού και της τέχνης. Οι Σύλλογοι, τα Σχολεία, τα ΚΑΠΗ, διαθέτουν θεατρικές ομάδες που δίνουν το δικό τους στίγμα στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Φυσικά, η πολιτιστική επιχείρηση του Δήμου (ΔΗΚΕΠΟΚ) έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες στον τομέα το πολιτισμού, με την ερασιτεχνική δημιουργία να έχει τον πρωτεύοντα ρόλο.»
Τέλος, η Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ενιαίας Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας κ. Κωνσταντίνα Γρηγορέα, κλείνοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, σημείωσε: «Στην Ελλάδα του «Μνημονίου» που η επιβίωση, δηλαδή η ζωή χωρίς ποιότητα γίνεται κανόνας γύρω μας, η τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να παρέμβει δυναμικά, έχοντας στο κέντρο της πολιτιστικής της πολιτικής τον Δημότη. Πρέπει να αντισταθεί και να ανατρέψει τις πολιτικές που θέτουν τον πολιτισμό στο περιθώριο. Οι καλλιτέχνες και οι εκπαιδευτικοί που πήραμε μέρος σ΄ αυτή τη συζήτηση, διατυπώσαμε προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την προώθηση της Τέχνης του Θεάτρου στο Δήμο μας. Μέσα από τέτοιες συζητήσεις, διαμορφώνονται συλλογικές προτάσεις που στοχεύουν σε μια καλλιτεχνική δράση ως αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής ζωής του Δημότη. Η αποχή μας από προσεγγίσεις που είναι τεχνητές και βαρετές με γαρνιτούρα κουλτούρας, δηλώνει την αντίστασή μας στην πολιτιστική και πολιτισμική ομοιομορφία και ισοπέδωση».