Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΗ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΩΣ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΗ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΩΣ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία, είναι εκείνη η μέρα που έρχονται στο φως οι αφανείς ήρωες της καθημερινότητας.
Σύμφωνα με επίσημες έρευνες, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποιας μορφής αναπηρία σωματική, νοητική ή ψυχική. Στην Ευρώπη τα ΑμεΑ ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια, ενώ στη χώρα μας ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού.
Η Αναπηρία βρίσκεται μεταξύ των τριών πρώτων θέσεων στην κατάταξη συχνότητας των διακρίσεων στη χώρα μας.
Κατά τη διάρκεια μάλιστα της πανδημίας, η απομόνωση, η επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα και η μειωμένη πρόσβαση σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, επηρέασαν σημαντικά τις ζωές και την ψυχική ευημερία των ατόμων με αναπηρίες.
Η ουσιαστική ένταξη των ανάπηρων συμπολιτών μας σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής είναι πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν επιτρέπεται σε μια κοινωνία Δημοκρατίας και Ελευθερίας να υπάρχουν συμπολίτες μας που νιώθουν αποκλεισμένοι και ζουν στο περιθώριο.
Πολιτεία και φορείς καλούνται άμεσα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων λαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Από την εκπαίδευση που αποτελεί βασικό παράγοντα ευαισθητοποίησης και εμπέδωσης του σεβασμού στην αυτονομία και στην ανεξαρτησία όλων των ανθρώπων, μέχρι τη δημιουργία φιλόξενων και προσβάσιμων (για όλους) πόλεων.
Η σημερινή μέρα είναι η υπενθύμιση ότι ο αγώνας για μια κοινωνία πιο δίκαιη, αλληλέγγυα και συμπεριληπτική για όλους και όλες είναι διαρκής και εμπεριέχει ως αναπόσπαστο κομμάτι και τα άτομα με αναπηρία.
Δυστυχώς, τα βήματα που έχουν γίνει απ’ όλους μας, είναι πολύ μικρά σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος. Οφείλουμε με ενσυναίσθηση και με πιο δραστικούς τρόπους να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αναγνωρίζοντας ότι το δικαίωμα συμμετοχής αυτών των ανθρώπων στη δημόσια ζωή είναι αυτονόητο, για τη μείωση των ανισοτήτων, για τη δημιουργία σταθερών δημοκρατιών και ενεργών πολιτών.
επιστροφή στην κορυφή