Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

«Έφυγε» ο Παναγιώτης Τσουτάκος

«Έφυγε» ο Παναγιώτης Τσουτάκος

Το Κερατσίνι και η Ελλάδα έγιναν πιο φτωχοί. Πέθανε πλήρης ημερών ο μεγάλος λογοτέχνης- δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσουτάκος.

Ο Παναγιώτης Τσουτάκος γεννήθηκε το 1920 στο Κερατσίνι. Εργάσθηκε στα «Νέα», «Μεσημβρινή» και 27 χρόνια στην εφημερίδα «Ακρόπολις». Είχε εκδώσει 35 έργα (Ποίηση - Πεζογραφία- Ιστορία), (τρείς τόμοι «Η Ιστορία του Κερατσινίου» 1986). Βιβλία του και ποιήματά του έχουν μεταφρασθεί στη Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, 1ταλία, Αλβανία, Τουρκία, Ουκρανία, Καναδά, Αυστραλία, Αργεντινή, Γιουγκοσλαβία, Σκόπια, Πορτογαλία, Αραβία, Ινδία και Κίνα. Ποιήματά του διδάσκονται στα Πανεπιστήμια Βαρσοβίας και Πόζναν καθώς και στο Πανεπιστήμιο Νάπολη της Ιταλίας. Κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Είχε τιμηθεί με πολλά μετάλλια και διακρίσεις, όπως Μετάλλιο Συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής, Μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης, Διεθνές Βραβείο Ποίησης (Ιταλία 1985), Διεθνές βραβείο Ειρήνης και Φιλίας lπεκτσί, (Τουρκία 1986 και 1999). Επίσης τιμήθηκε με το ανώτατο παράσημο της Πολωνικής Κυβέρνησης για τα γράμματα και τον πολιτισμό. Υπήρξε τακτικό μέλος της «Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών», της οποίας διετέλεσε και Πρόεδρός της, για μια πενταετία (1997-2001), ενώ διατέλεσε και Επίτιμος Πρόεδρος της. Επίσης διετέλεσε Επίτιμος Πρόεδρος της «Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών» Πειραιά, Πρόεδρος του «Ομίλου Πειραιά για τη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας», καθώς και πολλών άλλων πολιτιστικών φορέων και Σωματείων.

Ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Λουκάς Τζανής δήλωσε για τον θάνατο του Παναγιώτη Τσουτάκου: «Θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας στη σύζυγο του αείμνηστου Παναγιώτη Τσουτάκου, Δήμητρα Τσουτάκου στα παιδιά του και τα εγγόνια του. Ο Παναγιώτης Τσουτάκος υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους άνδρες που γέννησε το Κερατσίνι. Ένας Κερατσινιώτης που με την στάση ζωής και το έργο του έκανε γνωστό το όνομα του Κερατσινίου σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει αυτόν τον μεγάλο Κερατσινιώτη.»

Η κηδεία του αείμνηστου Παναγιώτη Τσουτάκου θα γίνει την Πέμπτη 28 Ιουλίου στο Νεκροταφείο Σχιστού. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου στο Σχιστό στις 17.30.

επιστροφή στην κορυφή