Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΙΟΥ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΙΟΥ

ΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η 8η Μάρτη θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1977 ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Η συγκεκριμένη ημέρα είναι σημαντική γιατί μας υπενθυμίζει πόσο μακριά έχουμε φτάσει ως προς την ισότητα των φύλων αλλά και πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε.

Η πρώτη τήρηση της “Ημέρας του εορτασμού των δικαιωμάτων της Γυναίκας” πραγματοποιήθηκε το 1909 στη Νέα Υόρκη. Από τότε και για πάνω από έναν αιώνα οι γυναίκες συνεχίζουν να αγωνίζονται για ισότητα, ισονομία, ίσες ευκαιρίες με το πολιτικό σύνθημα “ψωμί και τριαντάφυλλα”. “Ψωμί” για δίκαιη αμοιβή, υπερηφάνια, αξιοπρέπεια και “τριαντάφυλλα” για σεβασμό, συντροφικότητα και υποστήριξη στους πολλαπλούς ρόλους.

Για μια ουσιαστική αλλαγή των έμφυλων στερεοτύπων και των διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες λόγω του φύλου τους, πέρα από τις απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, είναι απαραίτητη και η πρόληψη. Η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς αποτελεί έναν διαρκή και σημαντικό στόχο για το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώθηκε φέτος σε συνεργασία με τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Κερατσινίου και Δραπετσώνας η δράση “Φυτεύοντας το λουλούδι της ισότητας”. Με όχημα το βιβλίο “Το λουλούδι της ισότητας” και μέσα από βιωματικές δραστηριότητες τα παιδιά εστίασαν στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις αρχές της ισότητας, όπως αυτές αποτυπώνονται στη “Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών” (CEDAW).

Στη δράση συμμετείχαν το 15ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας. Στο τέλος, κάθε τμήμα παρέλαβε μια γλάστρα με το “λουλούδι της ισότητας” προκειμένου τα παιδιά να το φροντίσουν και να μεταδώσουν το μήνυμα της ισότητας σε όλες και όλους. Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά και τις/τους εκπαιδευτικούς που αγκάλιασαν τη συγκεκριμένη δράση και έδωσαν με τη συμμετοχή τους μια νέα πνοή στον αγώνα για έναν πιο δίκαιο κόσμο για τις γυναίκες και τα κορίτσια.

επιστροφή στην κορυφή