Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΠΕΡΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΠΕΡΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΑΚΑΛΥΠΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας  ενημερώνει  ως οφείλει  τους δημότες,  ότι σύμφωνα με την υπ' αρ. 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη (Υ.Α. 21837 οικ. Φ.700.20/2024/23.04.2024) και τις διατάξεις του Ν. 4662/2020 (ΦΕΚ 27/Α΄/7-2-2020) όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε με το άρθρο 31 του Ν.5075/2023 (ΦΕΚ 206/Α΄/ 12.12.2023) ξεκίνησε η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων που δημιούργησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αλλά και το Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το νόμο, όπως προβλέπεται από το άρθρο 31 του Ν5057/2023:

Οι ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται:

α) σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,

β) σε περιοχές εντός ορίων οικισμών, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

γ) σε εκτάσεις εντός ακτίνας εκατό (100) μέτρων από τα όρια των περ. α) και β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας  και

δ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων από την 1η μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους  και στη συντήρηση αυτού, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Οι υπόχρεοι πρέπει να προβούν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο μέσω ηλεκτρονικής φόρμας στο https://akatharista.apps.gov.gr/ μέχρι 31 Μάϊου και με νέα παράταση έως 30 Ιουνίου 2024 (για φέτος, ενώ από το 2025 και μετά η προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων θα λήγει στις 30 Απριλίου).

Τα στοιχεία του Μητρώου διαβιβάζονται εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερών, από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής δήλωσης, για τη διενέργεια υποχρεωτικών καθαρισμών σε όλες τις ιδιοκτησίες για τις οποίες δεν προκύπτει ρητά η εκπλήρωση της υποχρέωσης της παρ. 1.                                                                                                  

Σε κάθε περίπτωση καθαρισμού από τον Δήμο λόγω μη συμμόρφωσης στην υποχρέωση καθαρισμού εκ μέρους του ιδιοκτήτη, καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στους υπόχρεους, από τον οικείο Δήμο, η δαπάνη καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών. Η δαπάνη αποτελεί έσοδο του οικείου Δήμου και εισπράττεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Σε κάθε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας δήλωσης καθαρισμού, τεκμαίρεται ως παρασχεθείσα η συναίνεση του υποχρέου στη διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου του από τον οικείο Δήμο. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της υποχρέωσης, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους και στους υπόχρεους που υπέβαλαν θετική δήλωση. 

Σύμφωνα με το Νόμο 5075/2023, στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν τη δήλωση επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ ενώ παράλληλα η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο της παρ. 1, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή εκατόν ογδόντα (180) έως τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες. Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από εβδομήντα (70) ευρώ, ούτε ανώτερο από εκατό πενήντα (150) ευρώ. 

(Περισσότερες πληροφορίες θα μπορείτε να λάβετε στον σύνδεσμο του Υπουργείου : https://civilprotection.gov.gr/nomos-5075-toy-2023-anadiarthrosi-politikis-prostasias-ethnikos-mihanismos-enaerias-diasosis-kai )

επιστροφή στην κορυφή