Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ

Συμπληρώνονται φέτος 80 χρόνια από την εμβληματική Μάχη της Ηλεκτρικής για τη διάσωση του ομώνυμου εργοστασίου το οποίο τροφοδοτούσε με ρεύμα όλο το λεκανοπέδιο.

Ενώ η Αθήνα γιόρταζε την απελευθέρωσή της από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στο Κερατσίνι ο πόλεμος συνεχιζόταν.

Τα χαράματα της 13ης του Οκτώβρη του 1944 οι λόχοι του ΕΛΑΣ, υποστηριζόμενοι από κατοίκους της πόλης και εργάτες έδιναν με ηρωισμό τη μάχη απέναντι στις γερμανικές δυνάμεις καταστροφών που σχεδίαζαν την ανατίναξη του εργοστασίου.

Η επέτειος της Μάχης της Ηλεκτρικής, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου, είναι για εμάς μια μέρα τιμής και μνήμης, γιατί αποτελεί ορόσημο πατριωτισμού, αγώνα και αυτοθυσίας για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

ΕΠΟΝίτες και ΕΛΑΣίτες, παρόλο που γνώριζαν ότι οι μέρες της ειρήνης πλησιάζουν και ότι ο δρόμος προς την ελευθερία ήταν πλέον ανοιχτός, επέλεξαν με αυταπάρνηση και μεγαλείο ψυχής να δώσουν την ύστατη μάχη για την υπεράσπιση του εργοστασίου της Ηλεκτρικής.

Σε εκείνη την ηρωική θυσία των αγωνιστών αποδίδουμε φόρο τιμής και καταθέτουμε τον σεβασμό μας. Η πράξη τους μας γεμίζει περηφάνια κι αποτελεί για εμάς παράδειγμα στη χάραξη ενός αγωνιστικού και δημιουργικού μέλλοντος.

Η Μάχη της Ηλεκτρικής, 80 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα.

Η συντριπτική νίκη των αντιφασιστικών δυνάμεων απέναντι στο ναζισμό και η παρακαταθήκη της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, σηματοδοτούν την διαρκή πάλη των ανθρώπων για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική απελευθέρωση και δικαιοσύνη. Πάλη που δόθηκε με πράξεις ηρωικές και όχι με εθνικιστικές κορώνες και απέδειξε την αγάπη για την πατρίδα και τον λαό της, το όραμα για την πρόοδο και την προκοπή του.

Ο Δήμος μας και η Δημοτική Αρχή τιμούν αυτή την επέτειο, πάντοτε με σεβασμό στους ιστορικούς και νικηφόρους αγώνες αυτού του τόπου αλλά και με την ευθύνη της διατήρησης της μνήμης για την ιστορία της πόλης, παραδίδοντας στη νέα γενιά την σκυτάλη της συλλογικής μνήμης για τους αγώνες του λαού μας για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία.

Η Μάχη της Ηλεκτρικής μας οπλίζει με θάρρος και αποφασιστικότητα για τους μεγάλους αγώνες που καλούμαστε σήμερα να δώσουμε.
Τον αγώνα κατά του φασισμού που κυοφορείται στις γειτονιές μας αλλά και που αναβιώνει στην Ευρώπη, απειλώντας να καταλύσει όλα όσα κερδήθηκαν την περίοδο ΄40-΄44 με αίμα και θυσίες. Η Μάχη της Ηλεκτρικής αποτελεί τον φάρο που δείχνει τον δρόμο του αγώνα για την ειρήνη, τον δρόμο για την αναγνώριση του δικαιώματος των λαών στην εθνική ανεξαρτησία και για τον σεβασμό στο δικαίωμα των ανθρώπων στην αυτοδιάθεση και την ελεύθερη έκφραση.

Η Ηλεκτρική, κρίκος στην αλυσίδα της συντριπτικής επικράτησης των αντιφασιστικών δυνάμεων απέναντι στο ναζισμό που έσπειρε τον θάνατο και την καταστροφή σε όλη την ανθρωπότητα, μας επωμίζει με το χρέος να απομονώσουμε και να συντρίψουμε εκείνους που καλλιεργούν τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, εκείνους που επιδιώκουν να επαναφέρουν το απάνθρωπο καθεστώς του φασισμού.

Εμείς εδώ, στις γειτονιές των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Παύλου Φύσσα, έχουμε ιστορική ευθύνη να παλέψουμε για τα οράματα τους, να νικήσουμε για πάντα τον φασισμό και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο με δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Από αυτό το ιστορικό σημείο του Κερατσινίου όπου διασταυρώνονται οι παραδόσεις της Αντίστασης με τα βιώματα της προσφυγιάς και τους εργατικούς αγώνες του λαού οφείλουμε να διατηρήσουμε τη μνήμη ακοίμητη και την ιστορία μας ζωντανή, για να μπορέσουμε να στήσουμε τα όνειρα μας όρθια.

επιστροφή στην κορυφή