Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Λουκάς Τζανής: «Ο Ποντιακός Ελληνισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του Δήμου μας.»

Λουκάς Τζανής: «Ο Ποντιακός Ελληνισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του Δήμου μας.»

Θεατρική παράσταση «Όλα για την  Παναΐλαν»

Μια επιτυχημένη εκδήλωση συνδιοργάνωσε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας και η Ένωση Ποντίων Πειραιώς & Κερατσινίου- Δραπετσώνας στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης και περιελάμβανε τη θεατρική παράσταση «Όλα για την  Παναΐλαν » σε σκηνοθεσία Τάσου Ιωαννίδη.

Το θαυμάσιο έργο του Δημητρίου Νικοπολιτίδη παρουσιάστηκε από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελευθεροχωρίου Κιλκίς, δίνοντας την ευκαιρία στους μεγαλύτερους να ξαναζωντανέψουν μνήμες και στους νέους να γνωρίσουν εικόνες της καθημερινής ζωής στις Αλησμόνητες πατρίδες.

Χαρακτηριστικό καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου ήταν η χρήση της ποντιακής διαλέκτου, η οποία όχι μόνο διασώζει σημαντικό αριθμό τύπων της αρχαίας ελληνικής, απ’ την ομηρική ακόμη περίοδο, αλλά συνάμα εκφράζει ένα σημαντικό πλούτο για τον ελληνισμό, αποτυπώνοντας την ιστορία, την ιδεολογία και γενικά τον πολιτισμό ενός τμήματός του, που επιβίωσε για 30 σχεδόν αιώνες απομονωμένος μεταξύ των ποντιακών ορέων και του Ευξείνου Πόντου.

Ο Δήμαρχος της πόλης μας Λουκάς Τζανής, στηρίζοντας την προσπάθεια των ποντιακής καταγωγής συμπολιτών μας να διατηρήσουν και να διαφυλάξουν τα ήθη και τα έθιμά τους χαιρέτισε την εκδήλωση και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Ποντιακός Ελληνισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας του Δήμου μας. Ένας λαός μπορεί να είναι πραγματικά ανεξάρτητος, όταν έχει τη δική του ταυτότητα. Γι αυτό τα παιδιά μας πέρα από το πολιτισμό της κόκα-κόλα, πρέπει να μάθουν την παράδοση για να μπορούν να κρίνουν. Η παράδοση μπορεί να μεταφερθεί από γενιά σε γενιά και από το λαϊκό θέατρο, που προβάλει την ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία, τα ήθη και τα έθιμα του Ποντιακού Ελληνισμού» και συνέχισε λέγοντας: «Οι μέρες που ζούμε είναι πολύ δύσκολες οικονομικά και για μας αλλά και για το Δήμο. Σήμερα αναγκαζόμαστε να δουλέψουμε με 500 άτομα λιγότερα, αλλά παρ’ όλα αυτά αντιστεκόμαστε. Απόψε μαζί με εσάς ζωντανεύουμε την παράδοση, φυλάμε το πολιτισμό στη καρδιά μας και είμαι σίγουρος πως η Παναϊα θα μας βοηθήσει.»

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ κ. Διονύσης Θεοχάρης στο σύντομο λόγο του ανέφερε ότι η Δημοτική Επιχείρηση παρά τα οικονομικά της προβλήματα αποφάσισε να διαθέσει ένα μικρό χρηματικό ποσό, καθώς θεώρησε σημαντική τη διοργάνωση και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε δραστηριότητα της Ένωσης Ποντίων. Το λόγο αμέσως μετά είχε ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Δαμιανός Ποιμενίδης ο οποίος ευχαρίστησε το Δήμο και ζήτησε στη δύσκολη αυτή περίοδο τη βοήθεια και την υποστήριξη του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Λουκάς Τζανής, η Αντιδήμαρχος Διαφάνειας και Επικοινωνίας του Πολίτη κ.  Μαρία Μαΐλη, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ κ. Διονύσης Θεοχάρης κ.α.

επιστροφή στην κορυφή