Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Κοινό ΜΕΤΩΠΟ δήμων για την Καθαριότητα

Κοινό ΜΕΤΩΠΟ δήμων για την Καθαριότητα

Με πρωτοβουλία του Δήμου Κερατσινίου –Δραπετσώνας

Δεύτερη σύσκεψη για τα προβλήματα δυσλειτουργίας του σταθμού 

μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ)  και ΧΥΤΑ

 

Χρήσιμη αποδείχτηκε η συνάντηση  που πραγματοποιήθηκε  με πρωτοβουλία της Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ Λουκά Τζανή και του Αντιδημάρχου Καθημερινότητας του Πολίτη κ. Νίκου Οικονομάκη με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους  για την καθαριότητα γειτονικών και άλλων Δήμων της Αττικής.

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Κερατσινίου, αφορούσε τα προβλήματα  με την αποκομιδή των σκουπιδιών, λόγω δυσλειτουργιών που υπάρχουν στο ΧΥΤΑ και στο ΣΜΑ και ειδικότερα την αποκομιδή και απομάκρυνση των βαρέων αντικειμένων, καθώς και ογκωδών άχρηστων υλικών από τους Δήμους.

Πρόκειται για συνέχεια της πρώτης συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάρτιο πάλι με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής της πόλης μας.

Οι  Αντιδήμαρχοι καθαριότητας που συμμετείχαν,  αφού έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στην Δημοτική Αρχή Κερατσινίου- Δραπετσώνας  για την πρωτοβουλία του, ανέπτυξαν τους προβληματισμούς και τις θέσεις τους με κυριότερα σημεία τα ακόλουθα:

Από το Πέραμα ο κ. Μαυρέας  πρότεινε να αριθμήσουμε τα προβλήματα  και να μιλάμε πλέον συγκεκριμένα για την πορεία της λύσης τους.

Από τη Σαλαμίνα ο κ. Γιάννης Σπηλιόπουλος, πρότεινε να γίνονται μόνο θεματικές συναντήσεις με τη συμφωνία όλων σε μια  κατεύθυνση, και πρότεινε να δοθεί βάρος

στην αποκομιδή  των βαρέων (μπάζα κλπ).

Από το Δήμο Νίκαιας –Ρέντη ο κ. Κουφοπαντελής έβαλε το ζήτημα  να κωδικοποιηθούν και να αναλυθούν τα κοινά προβλήματα καθώς και οι προτάσεις για τη λύση τους.

Από την Καλλιθέα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος  κ. Παυλίδης  τόνισε ότι υπάρχει τεράστιο θέμα με τη δυσλειτουργία του ΣΜΑ Σχιστού και να επιμείνουμε στις προτάσεις και αποφάσεις που είχαν  μπει στην προηγούμενη συνάντηση.

Από το Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου ο κ. Πέτρος Δημητρίου μίλησε για το πρόβλημα αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων αλλά και για την έλλειψη συνεργασίας με τους δημότες.

Από το Δήμο Χαϊδαρίου  ο Διευθυντής καθαριότητας  κ. Μπαρδής Θανάσης πρότεινε την ιδέα να δημιουργήσουν οι Δήμοι εργοστάσιο ανακύκλωσης ξύλου, κλαδιών κλπ και να συνταχτεί κανονισμός καθαριότητας για τους Δημότες.

Ο  εκπρόσωπος του ΕΣΔΚΝΑ και Πρόεδρος των εργαζομένων κ. Ζαχαρόπουλος Γιάννης υπενθύμισε ότι ο ΧΥΤΑ δουλεύει επί 24ώρου βάσεως και να  γίνει χρήση του εργοστασίου ανακύκλωσης για να αποσυμφωρηθεί η κατάσταση.

Από το ΣΜΑ ο κ. Πασχάλης Γιάννης ως εκπρόσωπος των εργαζόμενων ΧΥΤΑ και ΣΜΑ  πληροφόρησε τους παρευρισκομένους ότι στα προβλήματα της υπερφόρτωσης συντελεί και η ακινησία των πέντε –έξι μηχανημάτων –λειοτεμαχιστών- τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν  στο χώρο μεταξύ ΣΜΑ και ΒΙΠΕ  Σχιστού, ώστε να δοθεί προσωρινή λύση  το πρόβλημα των ογκωδών αντικειμένων.

Μετά από εμπεριστατωμένη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, ο κ. Νίκος Οικονομάκης συνόψισε τα θέματα ως εξής:

Με τους αγώνες μας καταφέραμε να λυθούν βασικά αιτήματα που είχαμε βάλει στην προηγούμενη συνάντηση των Αντιδημάρχων όπως:

- Δημιουργήθηκε οικονομική παγία για τις ανάγκες των ΣΜΑ

- Αγοράστηκαν νέα οχήματα και κοντέϊνερ για τις ανάγκες του ΣΜΑ

- Εφαρμόστηκε ο κανονισμός του ΣΜΑ για τους Δήμους Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος για το άδειασμα των αυτοκινήτων με το ρυθμό

ένα προς τρία.

Επομένως συντονισμένα θα αγωνιστούμε για τα εξής:

  • Να παραταθεί η λειτουργία και η εξυπηρέτηση  από το ΣΜΑ τα Σάββατα ως τις 11 το βράδυ.
  • Να μειωθεί το ειδικό τιμολόγιο που υπάρχει τα Σάββατα για μετά τη 1 το μεσημέρι.
  • Να δοθεί οπωσδήποτε μια ενδιάμεση λύση από το ΧΥΤΑ για τα  αδρανή υλικά, (μπάζα κλπ) μέχρι οριστικής λύσης.

Επίσης αποφασίστηκε  με ευθύνη του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας να διοργανωθεί άμεσα Ημερίδα με συγκεκριμένα θέματα και προτάσεις για τα προβλήματα της δυσλειτουργίας  στο ΧΥΤΑ και στο ΣΜΑ.

επιστροφή στην κορυφή