Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Μαγικό ταξίδι στον κόσμο της όπερας

Η Λυρική Σκηνή παρουσίασε τον «Ντον Τζοβάννι» του Μότσαρτ
στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας –
Το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» πρόσφερε δωρεάν στους δημότες μας ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα υψηλού πολιτιστικού επιπέδου
    

Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της όπερας ξετυλίχθηκε μπροστά στο κοινό του Κερατσινίου το βράδυ της Τετάρτης, 5 Φεβρουαρίου 2014, στο πολιτιστικό κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης». Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» φιλοξένησαν την «Όπερα της Βαλίτσας», με το έργο «Ντον Τζοβάννι» του Μότσαρτ, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Αλέξανδρου Ευκλείδη και με τη συνοδεία των εξαιρετικών τραγουδιστών και μουσικών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε εντυπωσιακή. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι θεατές περίμεναν υπομονετικά στο κρύο πάνω από 1 ώρα για να προμηθευτούν τα δελτία προτεραιότητας και να εξασφαλίσουν μία θέση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης». Μάλιστα, τοποθετήθηκαν και καρέκλες για να ικανοποιηθούν όλοι. Αξίζει να τονιστεί εδώ ότι η είσοδος ήταν ελεύθερη και οι Κερατσινιώτες δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία ν’ απολαύσουν μία καλλιτεχνική παράσταση υψηλού επιπέδου.

 

Λουκάς Τζανής: «Ο πολιτισμός αντίδοτο στην κρίση»

 

Στην ανάγκη ν’ αντιδράσουμε στη γενικευμένη κρίση που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία μέσω του πολιτισμού αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους ανθρώπους της Λυρικής Σκηνής στην πόλη του και τους ευχαρίστησε για την τιμή που έκαναν να παρουσιάσουν το έργο τους στο «Αντώνης Σαμαράκης» τόνισε: «Ως Δήμος, προσπαθούμε μέσα στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, να στηρίξουμε με όσα μέσα διαθέτουμε τον πολιτισμό, πιστεύοντας ότι αποτελεί το αντίδοτο σε κάθε μορφή κρίσης και επίσης αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, όπως είχε πει η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη». Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος εξήρε το έργο του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»: «Είμαστε ευτυχείς που ως κάτοικοι της Αττικής, θα μπορούμε από το 2016 να απολαμβάνουμε τα οφέλη του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου των τελευταίων δεκαετιών στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού: της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Μια πρώτη επαφή αυτού του μεγαλόπνοου έργου παίρνουμε σαν Δήμος με το Πρόγραμμα "Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" που υλοποιείται από τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Ίδρυμα που από το 2012 στέκεται αρωγός και στις τρεις Βιβλιοθήκες του Δήμου μας με το πρόγραμμα αναβάθμισης δημοτικών και δημόσιων βιβλιοθηκών μέσω του Future Library, που στοχεύει να μεταμορφώσει τις βιβλιοθήκες σε μοναδικά κέντρα δημιουργικότητας, καινοτομίας και μάθησης».

Στη συνέχεια, εκ μέρους του Ιδρύματος μίλησαν η Διαχειρίστρια Δωρεών του Ιδρύματος Ελένη Αγουρίδη, ο Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Δημήτρης Οικονομόπουλος και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», Ιωάννης Τροχόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο έργο του ιδρύματος.

 

Οι καλλιτέχνες γνώρισαν την αποθέωση

Ακολούθησε μία συγκλονιστική βραδιά. Οι προσδοκίες των θεατών ικανοποιήθηκαν κατά τον καλύτερο τρόπο. Η παράσταση ήταν εξαιρετική και με την ολοκλήρωσή της το κοινό σηκώθηκε όρθιο και χειροκροτούσε τους καλλιτέχνες για δέκα λεπτά.

Στο τέλος της εκδήλωσης οι άνθρωποι της Λυρικής Σκηνής μιλούσαν με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για τη μοναδική, όπως οι ίδιοι την χαρακτήρισαν, φιλοξενία που έτυχαν από το Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας. Μάλιστα, ο κ.Τροχόπουλος απένειμε τα εύσημα στο αρμόδιο Δημοτικό Τμήμα Βιβλιοθήκης, το οποίο είχε αναλάβει την διοργάνωση, καθώς και στο Αυτοτελές Γραφείο Διαφάνειας, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου μας.

Στους εκπροσώπους του Ιδρύματος προσφέρθηκε αναμνηστικό λεύκωμα του Δήμου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταματούλα Τσοτσάνη Δριτσάκου, οι αντιδήμαρχοι Ειρήνη Μόσχου, Πέτρος Καψοκόλης, Γιάννης Λάλος, Ελένη Δαβιώτη, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αθανάσιος Αθανασόπουλος,  οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χρύσα Μυργιαλή και Ευγενία Μπαρμπαγιάννη και η Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κερατσινίου κ. Αναγνωστάκη Αργυρώ, υπεύθυνη των Πολιτιστικών Δράσεων του Δήμου.

  

Κι άλλες δράσεις στο Δήμο μας

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας θα φιλοξενήσει κι άλλες δράσεις, όπως αναγνώσεις αγαπημένων βιβλίων από δημοφιλείς καλλιτέχνες, εργαστήρια νέων για τη δημιουργία ψηφιακών ταινιών μικρού μήκους, δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού για τους χώρους πρασίνου σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση WWF, καθώς και εργαστήρια ρητορικής (debate) επικεντρωμένα στους προβληματισμούς των σημερινών νέων.

 

επιστροφή στην κορυφή