Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΠΗΧΗΣΗ ΤΟΥ 2ου ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: «Θάλασσα πλατιά, σ’ αγαπώ γιατί μου μοιάζεις»

ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΠΗΧΗΣΗ ΤΟΥ 2ου ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: «Θάλασσα πλατιά, σ’ αγαπώ γιατί μου μοιάζεις»

Πιστός στο ραντεβού του με τον πολιτισμό ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας πραγματοποίησε το 2ο Πολιτιστικό Συνέδριο, στις 11-12-13 Απριλίου 2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ», θεσμοθετώντας ουσιαστικά μια πρωτοβουλία του Δημάρχου Λουκά Τζανή και της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Δράσεων Αργυρώς Αναγνωστάκη, που ξεκίνησε το 2013 με το 1ο Πολιτιστικό Συνέδριο.

Σημείο πολιτιστικής αναφοράς αυτή την φορά ήταν η θάλασσα. Το 2ο Πολιτιστικό Συνέδριο με θέμα «Θάλασσα πλατιά, σ’ αγαπώ γιατί μου μοιάζεις» πέτυχε ν’ αναδείξει τους άρρηκτους δεσμούς του τόπου μας με το θαλάσσιο στοιχείο, όπως αυτό διαγράφεται χιλιάδες χρόνια τώρα, από την πρώιμη κατοίκηση του Σπηλαίου του Σχιστού (12.000π.χ) μέχρι σήμερα, με τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας με τη θάλασσα.

Η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε μεγάλη και τις τρεις μέρες του συνεδρίου. Διακεκριμένοι επιστήμονες, αλλά και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα κράτησαν το ενδιαφέρον υψηλό από την αρχή μέχρι το τέλος. Δικαίως απονεμήθηκαν τα εύσημα στο τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, που έφερε εις πέρας με επιτυχία, αυτή την απαιτητική διοργάνωση και ειδικά στην Υπεύθυνη Πολιτιστικών Δράσεων Αργυρώ Αναγνωστάκη, η οποία όχι μόνο είχε την έμπνευση για την υλοποίηση και του 2ου Πολιτιστικού Συνεδρίου όπως προαναφέρθηκε, αλλά ήταν η εμψυχώτρια και η συντονίστρια της όλης προετοιμασίας.

1η Μέρα Συνεδρίου

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου, Παρασκευή 11 Απριλίου 2014, ξεκίνησε με καλωσόρισμα της Αργυρώς Αναγνωστάκη, Υπεύθυνης Πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας κι ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου, Λουκά Τζανή.

Η βραδιά συνεχίστηκε με τις εισηγήσεις: «Ηετιώνεια Πύλη», της Αγγελικής Πούλου (Αρχαιολόγος στην ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων), «Οι Έλληνες και Θάλασσα», της Ελένης Κεκροπούλου (Συγγραφέας – Εκδότρια – Μεταφράστρια) και «Η θάλασσα στην ποίηση» του Τάσου Μακράτου (Ποιητής-Φιλόλογος- Ερευνητής του Πανεπιστημίου Αθηνών). Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την απαγγελία ποίησης του Καββαδία από την Κική Κοκκίνου (Ποιήτρια -Λογοτέχνης- Μεταφράστρια) και με τραγούδι από τη Βιβή Καλφαδοπούλου, την οποία συνόδευσε με το πιάνο η Χριστίνα Εμμανουηλίδου.

2η Μέρα Συνεδρίου

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, Σάββατο 12 Απριλίου 2014, ξεκίνησε με την 1η ενότητα «ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ» με εισαγωγική ομιλία της Δρ. Στέλλας Χρυσουλάκη, (Προϊσταμένη της ΚΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων) κι ακολούθησαν οι εισηγήσεις: «Αρχαιολογικός χάρτης Κερατσινίου – Δραπετσώνας: επισημάνσεις, αναζητήσεις και προοπτικές έρευνας και ανάδειξης – ανάπτυξης» του Δρ. Γιώργου Σπυρόπουλου (Αρχαιολόγος ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ), «Σχεδιάζοντας ένα νέο μουσείο για τον Αρχαίο Πειραιά», της Δρ. Άννας Αλεξανδροπούλου (Αρχαιολόγος ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ), «Μαθητικό Σπηλαιολογικό Ταξίδι  στον Σαρωνικό, αφετηρία και τερματισμός αρχαίων ναυσιπλόων», του Mιχάλη Πιτυκάκη (Εκπαιδευτικός, Σπηλαιολόγος) και «Σπήλαιο Σχιστού: H σπουδαιότητα ανάδειξης της πρώιμης κατοίκησής του(12.000 π.Χ.) και η σημασία της αξιοποίησής του για την ευρύτερη περιοχή», του Xρήστου Πετρέα (Οικονομολόγος, Σπηλαιολόγος).

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε και η θεματολογία της 2ης ενότητας «ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» με τις εισηγήσεις: «Το Λιμάνι του Πειραιά, η ιστορία της εξέλιξής του, οι προοπτικές ανάπτυξης του Λιμανιού και των γύρω περιοχών», της Αγγελικής Παρδάλη (Καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών) και «Διαχρονική Δυναμική - Επιχειρηματική Παρουσία στην Τοπική Οικονομία», του Βασίλειου Κατσιώτη (Διευθυντής Ιχθυόσκαλας Πειραιά).

Η βραδιά έκλεισε με την 3η ενότητα «ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» με τις εισηγήσεις: «Η Ναυτική Εκπαίδευση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» του Ανδρέα Γεωργιάδη (Καθηγητής Ναυτικών Μαθημάτων, Πλοίαρχος / Εισήγηση & προβολή: Ναυτικό Λύκειο Πειραιά) και «Ναυτικές Ακαδημίες: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ανώτατης Ναυτικής Εκπαίδευσης», του Νικόλαου Τσούμα (Καθηγητής στην Ανωτάτη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου).

Να σημειώσουμε ότι παρά τη δύσκολη θεματολογία η παρουσία του κόσμου ήταν πρωτοφανής και ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τα δεδομένα της πόλης μας.

3η Μέρα Συνεδρίου

Η τρίτη μέρα του συνεδρίου, Κυριακή 13 Απριλίου 2014, αφορούσε στην 4η ενότητα «ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» και ξεκίνησε με την Χορωδία του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Μηνά. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τραγούδι από την Αλίκη Ζωγράφου και κιθάρα με τον Kώστα Μουστάκα και στη συνέχεια το κοινό ξεσήκωσε το χορευτικό πρόγραμμα από  τους Πολιτιστικούς  Συλλόγους:  «Ηγέχορος» Πειραιά, «Ακρωτηριανοί Θήρας», Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος  Αγίου Μηνά και «Θυμαιτάδαι».

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με αποτίμηση του Συνεδρίου από τον Δήμαρχο Λουκά Τζανή και καταγραφή των συμπερασμάτων του από την υπεύθυνη πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Αργυρώ Αναγνωστάκη.

Το 2ο Πολιτιστικό Συνέδριο του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής β’ Πειραιά Αναστάσιος Νεράντζης, η Περιφερειακή Σύμβουλός Πειραιά Μαντζιώκα Αλεξάνδρα, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ματίνα Τσοτσάνη, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης Πέτρος Καψοκόλης, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» Ζούπης Ζαχαρίας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δατσέρη Βάνα, Μαρτάκης Νικόλαος, Μυργιαλή Χρύσα, Μαράκου Μαρία, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κερατσινίου Μαρία Μαντούβαλου, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού «Κερατσίνι-Δραπετσώνα. Πολιτεία αλληλεγγύης και ανάπτυξης» Χρήστος Σαλαλές, οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Μαρινοπούλου Παρασκευή, Μυργιαλής Μανώλης, η Κοινοτική Σύμβουλος Σαββοπούλου Βάϊα και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Δημόπουλος.

επιστροφή στην κορυφή