Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Εκδήλωση- αφιέρωμα στον Αλέκο Χρυσοστομίδη

Εκδήλωση- αφιέρωμα στον Αλέκο Χρυσοστομίδη

Ένα ταξίδι στο χρόνο βίωσε το κοινό της πόλης μας το βράδυ της Τετάρτης, 5 Μαρτίου 2015, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη». Ο Δήμος μας, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Προβλημάτων Κερατσινίου και το Ιστορικό Λαογραφικό Αρχείο Β. Πισιμίση, τίμησε τον Πειραιώτη ηθοποιό και λογοτέχνη Αλέκο Χρυσοστομίδη που έφυγε από τη ζωή το καλοκαίρι του 2014.

Πνευματικοί άνθρωποι  της πόλης  μίλησαν για τη ζωή, το έργο και τη συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα του ανθρώπου, που σταδιοδρόμησε ως ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας και θιασάρχης  και ασχολήθηκε με την ποίηση  και τη λογοτεχνία, χωρίς ποτέ να εγκαταλείψει την πόλη του, το Κερατσίνι.

Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε η προβολή αποσπάσματος συνέντευξης του Αλέκου Χρυσοστομίδη. Τον ακούσαμε να μιλάει για το θέατρο του στο Κερατσίνι, ένα πρωτοποριακό για την εποχή θέατρο χιλίων θέσεων στη σημερινή πλατεία Λαού, που έστησε ο πατέρας του το 1930 και το οποίο λειτούργησε για περίπου σαράντα χρόνια.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού –Αθλητισμού κ. Χρήστος Καραγιαννάκης επεσήμανε πως η εκδήλωση αυτή είναι η ελάχιστη αναγνώριση  του ανθρώπου που αγάπησε και υπηρέτησε τόσο το θέατρο όσο και την πόλη μας. Τόνισε την προτεραιότητα της θεατρικής τέχνης στον πολιτιστικό σχεδιασμό του Δήμου μας αναφέροντας χαρακτηριστικά «Στις πρώτες προτεραιότητες πολιτιστικής δράσης, ήταν, είναι και θα είναι, η ανάπτυξη του ερασιτεχνικού θεάτρου μέσα από την στήριξη κάθε προσπάθειας σχολείων, συλλόγων και ομάδων. Αυτός ο προσανατολισμός στους προηγούμενους έξι μήνες  μετράει 6 παιδικές και 6 παραστάσεις για μεγάλους και ένα δίμηνο θεατρικό σεμινάριο που μετατράπηκε σε δημοτικό θεατρικό εργαστήρι. Όλη αυτή η θεατρική παραγωγή θα βρει  τη δική της στέγη, στα ανακαινισμένα Θέατρα  «Α. Σαμαράκης» και «Α. Χρυσοστομίδης». Ταυτόχρονα θα καθιερωθεί  «Ετήσιο Φεστιβάλ Θεατρικής Ερασιτεχνικής Δημιουργίας» με θεσμοθέτηση των βραβείων «Α. Χρυσοστομίδη» αναγνωρίζοντας την προσφορά του συμπολίτη μας, του λογοτέχνη, του θεατράνθρωπου».

Η εκδήλωση προς τιμή του Αλέκου Χρυσοστομίδη ολοκληρώθηκε με  τα εγκαίνια της έκθεσης «Τεκμήρια Θεάτρου Χρυσοστομίδη» στην Αίθουσα Τέχνης «Α.Τάσσος». Φωτογραφίες, θεατρικά κοστούμια, αποκόμματα εφημερίδων, βιβλία, θεατρικά προγράμματα κ.α. θύμισαν στους παλαιότερους μια περασμένη εποχή και γνώρισαν στους νεώτερους τι σημαίνει η φράση « παλαιό, καλό, λαϊκό θέατρο του Πειραιά».

Η έκθεση θα λειτουργήσει ως την Τρίτη 10 Μαρτίου 2015 με ώρες λειτουργίας: 6:00μ.μ. έως 9:00μ.μ.

επιστροφή στην κορυφή