Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 625

Ηπατίτιδα Τύπου Ά και Παιδιά

 
     
     
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ,
ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ &
ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Δ/νση: Γ. Αφάρα 101 & Αναλήψεως
Τ.Κ.: 18648 - Δραπετσώνα
Πληροφορίες: Μικελοπούλου Παναγιώτα
                   Επισκέπτρια Υγείας
Τηλέφωνα: 210 4630124 - 210 4630144
  e-mail:
                                                                                                                       

 

 « Ηπατίτιδα Ά και Παιδιά »     

Η επικαιρότητα και οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται  στη χώρα μας , φέρνουν ξανά στην επιφάνεια ασθένειες «ξεχασμένες», για τις οποίες λίγοι από εμάς δίναμε σημασία τα τελευταία χρόνια ή μας απασχολούσε το αν τα παιδιά μας είναι εμβολιασμένα ή όχι. Είναι πολύ σημαντική η έγκυρη ενημέρωσή μας για τις ασθένειες αυτές, έτσι ώστε να αποφεύγονται άσκοπο άγχος, πανικός ή σπασμωδικές αντιδράσεις.

Μία από τις ασθένειες αυτές είναι η Ηπατίτιδα Α, της οποίας κρούσματα αναφέρθηκαν μεταξύ των προσφύγων που φιλοξενούνται στη χώρα μας. 

Τί είναι όμως η Ηπατίτιδα Α; Πώς μεταδίδεται; Ποιά τα συμπτώματά της; Είμαστε εμβολιασμένοι; Τί μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχθούμε;

 

Η Ηπατίτιδα Α είναι μια ιογενής λοίμωξη. H μετάδοση του ιού ευνοείται από κακές συνθήκες διαβίωσης. Ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται σπανίως με αίμα ,με ανθρώπους που νοσούν από Ηπατίτιδα Α και με τη κατανάλωση τροφής ή νερού που έχουν έρθει σε επαφή, κατά κάποιο τρόπο με κόπρανα ατόμου που νοσεί από Ηπατίτιδα Α.

Η ηπατίτιδα Α είναι μία νόσος που ποτέ δεν οδηγεί σε χρόνια ηπατίτιδα.  Η ανεύρεση ειδικών αντισωμάτων (IgM anti-HAV) έναντι του ιού, στο αίμα ατόμου με ύποπτα συμπτώματα για  ηπατίτιδα, είναι απαραίτητη για τη διάγνωση.

Τα συμπτώματα του ασθενούς βελτιώνονται με ξεκούραση και σωστή διατροφή και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τον συγκεκριμένο ιό. Eισαγωγή στο νοσοκομείο απαιτείται μόνον εάν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα (επίμονοι έμετοι, επιπλοκές) .

Η Πρόληψη της Ηπατίτιδας Α είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Μπορείτε να προστατευθείτε εάν :    

•πλένετε τα χέρια σας πριν την ετοιμασία και κατανάλωση τροφής, και μετά από κάθε χρήση τουαλέτας, αλλαγή πάνας σε παιδιά,

•εάν βρεθείτε σε χώρες με αυξημένη ενδημικότητα, πίνετε εμφιαλωμένο νερό, μη χρησιμοποιείτε παγάκια και μην πλένετε φρούτα και λαχανικά με νερό βρύσης,

•αποφύγετε να μοιράζεστε τρόφιμα, ποτά και τσιγάρα με άλλους,

•σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, όπου το δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, συμβουλευτείτε τις τοπικές αρχές για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού,

•ο ιός της ηπατίτιδας Α αδρανοποιείται στιγμιαία με το βρασμό του νερού και των τροφών, με παστερίωση και με τη χρήση οικιακής χλωρίνης (για επιφάνειες).

Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Α εντάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και γίνεται σε 2 δόσεις, συνήθως στην ηλικία των 2 και 2,5 ετών.  Απαιτούνται  2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών που επιτυγχάνουν προστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα  (20 χρόνια).

 

                                                                                             
 Η ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
 
ΓΚΡΟΖΟΥ ΑΝΝΑ
επιστροφή στην κορυφή