Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 629

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟΥ ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟΥ ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, απαντάει στα ερωτήματα της εφημερίδας του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Πρόοδος» (τχ. Φεβρουάριος 2017) και στο πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κωφό.

 

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:

-          Κύριε Δήμαρχε, ο Δήμος είναι πρωταγωνιστής σε μια προσπάθεια εξαίρεσης της παράλιας ζώνης των Λιπασμάτων από τη πώληση του Λιμανιού, με την συμμετοχή του δικού μας, αλλά και άλλων Συλλόγων ο αγώνας τελικά δικαιώθηκε. Πως, πότε και με τι χρήματα μπορεί να αξιοποιηθεί ο χώρος; Θα καλύψει θέσεις εργασίας;

 

 

Ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της πόλης μας, η δημόσια αξιοποίηση της περιοχής των Λιπασμάτων, υλοποιείται.

Δυστυχώς, παρά τις δυναμικές κινητοποιήσεις και τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων, δεν καταφέραμε να μη ξεπουληθεί ο ΟΛΠ στην COSCO, σε πλήρη αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη προοπτική της πόλης. Καταφέραμε όμως μια μεγάλη νίκη, την απόδοση της παραλιακής ζώνης στον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας.

Ήδη από τα τέλη του 2016, τα μηχανήματα έχουν μπει και ξεκινήσει  τις εργασίες ανάπλασης της περιοχής από την πλευρά της Δραπετσώνας.

Στόχος της Δημοτικής μας Αρχής είναι να παραδώσει το κομμάτι αυτό του χώρου, στους πολίτες, μέχρι τον Ιούνιο!

Στο μεταξύ, έχουν αποσυρθεί από την περιοχή τόνοι από μπάζα και σκουπίδια, ενώ σύντομα ολοκληρώνονται και οι απαραίτητες χωματουργικές εργασίες. Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένονται οι εργασίες δεντροφύτευσης, καθώς και η παραπέρα διαμόρφωση του χώρου.

Το νέο περιβάλλον θα περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων- ένα ανοιχτό θέατρο, αθλητικές υποδομές, παιδική χαρά και αναψυκτήριο. Θα ήθελα επίσης, να υπενθυμίσω ότι παράλληλα με τις εργασίες, εντός του Ιανουαρίου, ολοκληρώνεται και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το σύνολο της έκτασης των Λιπασμάτων, ο οποίος έχει προκηρυχθεί από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά.

 

-          Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Υγείας, εφόσον γίνει θα αποτελέσει σίγουρα το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο που έγινε ποτέ στο Κερατσίνι. Σας ακούσαμε να λέτε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο το θέμα. Τι εννοείτε; Έχετε προβεί σε κάποιες ενέργειες; Κι αν όντως βρίσκεται σε καλό δρόμο, μπορείτε να προσδιορίσετε το χρονοδιάγραμμα έναρξης του έργου;

 

Τα προηγούμενα χρόνια, πάνω σε ένα τόσο σημαντικό και πολύτιμο για την περιοχή μας έργο, παίχτηκαν διάφορα επικοινωνιακά και μικροκομματικά παιχνίδια. Να υπενθυμίσω ότι δυο πρώην δήμαρχοι κόψανε μάλιστα κορδέλες εγκαινίων του έργου, χωρίς να λένε την αλήθεια στους δημότες. Ποια ήταν αυτή; Ότι στη πραγματικότητα το έργο δεν είχε ενταχθεί ποτέ σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Σε αντίθεση με τις πρακτικές και τα παιχνίδια των προκατόχων μας, η σημερινή Δημοτική Αρχή, θέλει και το επιδιώκει να προβεί στις όποιες επίσημες ανακοινώσεις όταν θα έχει κάτι χειροπιαστό και πραγματικό να παρουσιάσει στους πολίτες.

Γνωρίζουμε ότι στους επόμενους δυο μήνες, πρόκειται να ανοίξει το σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Από τη πλευρά μας έχουμε ήδη πάρει προέγκριση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Έχουμε ήδη έτοιμο πλήρη φάκελο με τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται και θα τον καταθέσουμε αμέσως. Σε περίπου 4 μήνες θα γνωρίζουμε αν θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα. Τότε και εφόσον τα πράγματα πάρουν το δρόμο που θέλουμε, θα μπορούμε να ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα.

 

-          Το προσφυγικό ζήτημα αναμφισβήτητα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και ιδιαίτερα τα προσφυγόπουλα πρέπει να τύχουν της απόλυτης στοργής, αγάπης και φιλοξενίας του ελληνικού λαού. Πληρούν όμως τις προϋποθέσεις υγιεινής ή άλλες για να συμβιώσουν με τα δικά μας παιδιά; Οι γονείς που διαμαρτύρονται είναι αφιλόξενοι ή ανημέρωτοι; Το κράτος μήπως έχει τις ευθύνες του;

 

Προφανώς το προσφυγικό ζήτημα, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, που δεν είναι δυνατό στο πλαίσιο της παρούσας συνέντευξης να αναλυθεί διεξοδικά.

Οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, για το πώς πρέπει και οφείλουν να αντιμετωπιστούν τα αίτια του πολέμου που δημιουργούν πρόσφυγες, είναι τεράστιες.

Ο ελληνικός λαός, στη πλειοψηφία του, παρά τη δοκιμασία του από την οικονομική και πολιτική κρίση, απέδειξε ότι τιμά την ιστορία του και αγκάλιασε τους πρόσφυγες.

Χρέος της Δημοτικής Αρχής είναι να αγκαλιάσει τα παιδιά των προσφύγων και να τους παρέχει εκπαίδευση, γιατί αυτό επιβάλλει η προσφυγική ιστορία αυτής της πόλης. Τα προσφυγόπουλα λοιπόν, θα φοιτήσουν κανονικά στα σχολεία της πόλης. Ο Δήμος μας θα φιλοξενήσει σε δύο του σχολεία παιδιά από το Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό, με τον ίδιο τρόπο που φιλοξενεί και τα υπόλοιπα παιδιά του. Σε κτήρια που με δική του προσπάθεια και παρέμβαση είναι σύγχρονα, ασφαλή και ζεστά για όλα τα παιδιά.

Από υγειονομικής πλευράς, που ρωτάτε, ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι παρέχεται ιατρική φροντίδα και στήριξη στα προσφυγόπουλα, πρώτα από όλα για τη δική τους υγεία και βεβαίως των γύρων τους.

Οι γονείς έχουν κάθε δικαίωμα να ρωτάνε και να ενημερώνονται από τους επίσημους φορείς. Υποχρέωση δική μας είναι να δίνουμε σαφείς απαντήσεις ώστε να ξεδιαλύνουμε μύθους και παραπληροφόρηση που υπάρχει.

Πρέπει όμως και οι ίδιοι οι γονείς να ακούνε και να μην αφήνουν ρατσιστικές κραυγές να δηλητηριάζουν τις ψυχές των ίδιων και των παιδιών τους. Να μην αφήσουν το μικρόβιο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας να φωλιάσει στις γειτονιές μας.

 

 

-          Ο Σύλλογος μας με αλλεπάλληλες συναντήσεις με το πρόεδρο του ΟΑΣΑ, μαζί με τον εξωραϊστικό Χαραυγής, συμφώνησαν σε Α- Β δρομολόγια κατά πολύ ευνοϊκότερα των σημερινών. Έκτοτε το ανέλαβε όπως είναι φυσικό ο Δήμος. Η υλοποίησή τους όμως παρουσιάζει καθυστέρηση. Που οφείλετε κ. Δήμαρχε; Πότε θα κόψουμε τη κορδέλα;

 

 

Πράγματι έχουμε μία θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη καλύτερη λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών σε Ευγένεια- Χαραυγή. Πράγματι ο Δήμος μας έχει καθυστερήσει να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η θετική εξέλιξη.

Είμαστε όμως σε θέση να ανακοινώσουμε ότι ολοκληρώνονται σύντομα αυτές και έτσι θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η ταλαιπωρία των συμπολιτών μας σε αυτές τις γειτονιές.

 

 

-          Ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2017, δε κάνει πουθενά αναφορά για την Ευγένεια. Γιατί; Μας ξεχάσατε ή μας αγνοήσατε; Μήπως όντως είμαστε πολίτες β’ κατηγορίας;

 

Η Ευγένεια και η Χαραυγή αποτελούν για μας ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης, το οποίο δεν είχε αντιμετωπιστεί τα προηγούμενα χρόνια όπως θα έπρεπε.

Η πραγματικότητα όμως είναι πως το σύνολο της πόλης, εδώ και χρόνια δεν αντιμετωπιζόταν όπως θα όφειλε, δεν είναι θέμα μόνο τοπικό της Ευγένειας και της Χαραυγής.

Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, γεγονός που καταμαρτυρούν τα έργα και όχι τα λόγια της, είναι να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις που έχουν ξεκινήσει στην περιοχή της Ευγένειας, προκειμένου να ανατρέψουμε αυτή τη πραγματικότητα. Πέρα των όσων έχουν γίνει αυτά τα 2,5 χρόνια στην περιοχή της Ευγένειας, οι παρεμβάσεις μας θα συνεχιστούν λοιπόν στα σχολεία, τους δρόμους, τις παιδικές χαρές κ.λπ.

Πρόθεσή μας επίσης είναι το επόμενο διάστημα η πόλη να αλλάξει τον ηλεκτροφωτισμό της. Να τον μετατρέψει σε ηλεκτροφωτισμό LED. Έτσι θα γίνει πιο φωτεινή και περισσότερο ασφαλής, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον, ενώ με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα χάρη στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Στη δική μας αντίληψη των πραγμάτων, παραμένει, έστω και σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά εποχές, η προτεραιότητα ενός καλού σχεδιασμού ώστε να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα σε όλες της γειτονιές του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, με προτεραιότητα τον άνθρωπο, τις ανάγκες του και το περιβάλλον.

επιστροφή στην κορυφή