ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ: ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Για το «2ο Φεστιβάλ στη θάλασσα» που διοργανώνει στην εμβληματική περιοχή του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων μίλησε αναλυτικά στην ιστοσελίδα stagona4u.gr και το μπλογκ drapetsini, ο Χρήστος Βρεττάκος.
Ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας αναφέρθηκε στα έργα του Δήμου στην περιοχή των Λιπασμάτων, επισήμανε την επιτυχία της περυσινής διοργάνωσης και τόνισε ότι «ο πολιτισμός είναι δικαίωμα…Γι’ αυτό και το 2ο Φεστιβάλ στη θάλασσα θα είναι ελεύθερο με δωρεάν είσοδο»! Παράλληλα, ο Χρ. Βρεττάκος απάντησε στην κριτική που γίνεται σε βάρος της Δημοτικής Αρχής για το έργο, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να απομακρυνθούν άμεσα όλες οι ρυπογόνες δραστηριότητες από την περιοχή και μίλησε τέλος για τα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή στην πλευρά του Κράκαρη.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη, όπως δημοσιεύτηκε στα δύο Μέσα, παρακάτω:
Όσοι ζουν κι εργάζονται στον δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας και στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά θα πρέπει λίγο ή πολύ να έχουν αντιληφθεί πως η περιοχή των 640 στρεμμάτων στην Δραπετσώνα μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε σχέση με την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής.
Το "1ο Φεστιβάλ στη θάλλασα", που διοργάνωσε ο δήμος εκεί πέρσι το καλοκαίρι, έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας να γνωρίσουν τον χώρο και να σχηματίσουν μία ιδέα περί τίνος πρόκειται.
Τα έργα που έγιναν, γίνονται και θα γίνουν στην παραλιακή έκταση των 86 στρεμμάτων που παραχωρήθηκαν το 2016 από την κυβέρνηση στον δήμο, έχουν προκαλέσει αρκετές συζητήσεις.
Γι'αυτό συμφωνήσαμε με τον δήμαρχο για μια εφ'όλης της ύλης συνέντευξη σχετικά με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η δημ.αρχή αυτό το εγχείρημα και υλοποιεί τα σχέδιά της. Η γνώμη μας είναι πως αξίζει να διαβαστεί γιατί προέκυψε μία συνέντευξη που ενθαρρύνει του να σκεφτόμαστε και να συζητάμε πράματα που μας αφορούν άμεσα. Υπεύθυνοι για τις ερωτήσεις είναι οι Νίκος Χάνος για το μπλογκ drapetsini και Ιγνατιάδης Θεολόγος για την ιστοσελίδα stagona4u.gr.
Α: Σχετικά με το 1ο Φεστιβάλ στη θάλασσα
1) Ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι για τα σχέδια και τις μελέτες των έργων που έγιναν;
X.B: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή και αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες ερωτήσεις. Οτιδήποτε γίνεται στον Δήμο γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του. Φυσικά όμως, η Δημοτική Αρχή δίνει τις κατευθύνσεις.
Έργο στην περιοχή των Λιπασμάτων με βάση την ελληνική νομοθεσία δεν έγινε. Τι σημαίνει όμως έργο για τον νόμο. Σημαίνει να κάνω μια μελέτη με την τεχνική υπηρεσία, να κηρύξω έναν διαγωνισμό, να καταλήξω σε έναν ανάδοχο με συγκεκριμένη διαδικασία και να σπεύσει ο άνθρωπος να το φτιάξει.
Για να κάνεις έργο στη γλώσσα των τεχνικών πρέπει να έχεις την κυριότητα ενός χώρου, να κάνεις μελέτη, δημοπράτηση. Δεν μπορείς να προγραμματίσεις έργο σε περιοχή που δεν έχεις την κυριότητα. Με αυτή την έννοια, ενώ είχαμε την παραχώρηση του χώρου των 86 στρεμμάτων από το 2016, δεν είχαμε την κοινή υπουργική απόφαση που θα ρύθμιζε τις λεπτομέρειες της παραχώρησης και θα έκλεινε το θέμα ποιος έχει την χρήση του χώρου. Η απόφαση βγήκε στα τέλη του 2017. Επομένως έργο με τη διαδικασία αυτή δεν μπορούσαμε να κάνουμε.
Το βασικό ερώτημα που έπρεπε να απαντήσουμε και το πολιτικό στοίχημα για εμάς, ήταν πως θα βρούμε μέσα από τους νόμους και τις διαδικασίες του Δήμου τους τρόπους για να κάνουμε γρήγορα αισθητή την παρουσία μας στον χώρο. Έπρεπε επιπλέον να αποδείξουμε στους συνδημότες μας ότι είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί.
Αυτόν τον εγκαταλελειμμένο χώρο που βλέπαμε, υπήρχαν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν τον άφηναν να πάρει άλλη κατεύθυνση. Έπρεπε λοιπόν, αφού πέρασε στα χέρια του Δήμου, να πάρει τη μορφή που βλέπουμε σήμερα. Αν εμείς δεν είχαμε παρέμβει ο χώρος σε 24 μήνες θα περνούσε στα «χέρια» της Cosco.
Με αυτό το σκεπτικό προχωρήσαμε στις παρεμβάσεις, μέσα από διαδικασίες της προμήθειας τοποθέτησης, που ο νόμος επιτρέπει. Για παράδειγμα, θέλαμε μία εξέδρα ώστε να παρακολουθεί ο κόσμος τις εκδηλώσεις. Μέσα από έναν διαγωνισμό κάναμε προμήθεια της εξέδρας και αυτός που πήρε την προμήθεια ήταν υποχρεωμένος να την εγκαταστήσει και να μας δώσει όλο τα δικαιολογητικά στατικότητας και ασφάλειας από τους δικούς του μηχανικούς. Αυτό απαιτεί ο νόμος, αυτό κάναμε.
Με λίγα λόγια προμηθευτήκαμε υλικά που τα τοποθετούσε αυτός από τον οποίο τα προμηθευόμαστε ή προμηθευόμαστε υλικά και με τους εργαζόμενους του Δήμου κάναμε την εγκατάσταση. Στο χώρο έγινε μια τεράστια ηλεκτρολογική εγκατάσταση, 52 κολώνες φωτιστικών και ένας υποσταθμός. Έγινε μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες, προμηθευτήκαμε τα υλικά και οι εργαζόμενοι του Δήμου τα τοποθέτησαν. Ο τρόπος που επιλέξαμε να δουλέψουμε έτσι είναι πολύ απλός και ήταν, σε σχέση με τα δεδομένα, μονόδρομος.
Όλες οι μελέτες για την προμήθεια των υλικών έγιναν από τις υπηρεσίες του Δήμου. Η τοποθέτηση έγινε επίσης από τις υπηρεσίες μας, όπως επίσης το σχέδιο και η χωροταξία του χώρου. Τώρα που, μετά από την κοινή υπουργική απόφαση του 2017, μας ανήκει ο χώρος, έχουμε προγραμματίσει και θα υλοποιήσουμε, με διαφορετική διαδικασία, του χρόνου το καλοκαίρι τις υπόλοιπες παρεμβάσεις μας.
2) Πόσο κόστισαν αυτά τα έργα;
Χ.Β: Όλη η παρέμβαση στην περιοχή λιπασμάτων, ό,τι βλέπετε εκεί κάτω, στοίχισε 630 χιλιάδες ευρώ.
Για να έχουν οι συνδημότες μας μια εικόνα συγκρίσιμη των οικονομικών μεγεθών με τα έργα προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, σας παραθέτω τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα: η οδός «Π. Φύσα» στοίχησε 3.300.000 ευρώ, ο γκρεμός της Δραπετσώνας στοίχισε 5.500.000 ευρώ, η πλατεία της Ευγένειας στοίχισε 580.000 ευρώ. Τα χρήματα που διαθέσαμε για τη δική μας παρέμβαση ήταν ελάχιστα και αυτό οφείλετε στην επιλογή μας να αξιοποιήσουμε τους εργαζόμενους του Δήμου. Επίσης, τα τιμολόγια της δικής μας παρέμβασης είναι στη διάθεση όποιου θέλει να τα δει.
3) Πόσα ήταν τα έξοδα του δήμου για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ και πόσα έσοδα προέκυψαν απ’ αυτό;
Χ.Β: Στη δική μας αντίληψη ο πολιτισμός είναι δικαίωμα των ανθρώπων και ο δήμος δεν είναι επιχειρηματίας για να βγάλει έσοδα. Οι εκδηλώσεις στοίχισαν 200.000 χιλιάδες με ΦΠΑ. Πραγματοποιήθηκαν 32 εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο για όλους και όλες.
Συνειδητή επιλογή μας είναι αυτός που δεν έχει τη οικονομική δυνατότητα, αλλά θέλει να παρακολουθήσει μια καλή συναυλία ή μια θεατρική παράσταση, να μπορεί να το κάνει. Γι’ αυτό δώσαμε 200.000 ευρώ, χωρίς να κάνουμε περικοπές γι’ αυτό από το κοινωνικό παντοπωλείο, από τα σχολεία, από την καθαριότητα, από πουθενά.
Τους ανθρώπους τους κερδίζεις με την αλήθεια. Η αντιπολίτευση λέει ότι δώσαμε περίπου 1.000.000 ευρώ (!) για τις εκδηλώσεις και ξέρουμε όλοι ότι λέει έτσι συνειδητά ψέματα. Εάν προσθέσεις τις 630.000ευρώ των εγκαταστάσεων, τις 200.000ευρώ για τις εκδηλώσεις στο «1ο Φεστιβάλ στη θάλασσα» και βάλεις και τα μεροκάματα των ανθρώπων, εργαζομένων του δήμου, είτε αυτούς που πήραμε το καλοκαίρι για συγκεκριμένο χρόνο εργασίας, μπορεί να είναι αυτό το ποσό.
Θα τους προτείναμε να προσθέσουν σε αυτά τα ποσά, τα 5.000.000 ευρώ για το Κέντρο Υγείας και τα 3.500.000 ευρώ για το Καστράκι, καθώς και όλα τα χρήματα που ο Δήμος διαθέτει για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της πόλης. Το τελικό νούμερο που θα έβγαινε θα ήταν ακόμη περισσότερο εντυπωσιακό από αυτό που διατυμπανίζουν σήμερα. Δε θα είχε όμως καμία σχέση με την αλήθεια, αλλά αυτό είναι κάτι που όπως φαίνεται δεν τους ενοχλεί.
Γενικά το σκεπτικό μας για τα έσοδα. Θέλουμε ο χώρος αυτός να αυτοχρηματοδοτείται, να βγάζει τα έξοδα του, δε θέλουμε κέρδη. Ήταν επιλογή μας οι άνθρωποι να πίνουν μπύρα με ένα ευρώ ή να κάθονται στο τραπεζάκι και να μην παίρνουν τίποτα από το κυλικείο. Το κυλικείο έκανε τζίρο 150.000 ευρώ περίπου, έβγαλε τα έξοδά του πλήρωσε τους εργαζόμενους του και άφησε και κέρδος που κάλυψε ανάγκες του χώρου.
Και φέτος το Φεστιβάλ θα έχει δωρεάν είσοδο για όλους τους πολίτες. Για εμάς η ανάγκη των ανθρώπων για πρόσβαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις χωρίς αντίτιμο είναι σημαντική. Ψάχνουμε τρόπους ώστε το Φεστιβάλ να αυτοχρηματοδοτείται. Υπάρχουν ιδέες. Όμως σε κάθε περίπτωση επειδή πολλοί μιλούν και μας κατηγορούν για άρτο και θεάματα, υπάρχουν τα νούμερα που είναι αμείλικτα.
Στο παρελθόν η ΔΗΚΕΠΑ υπέγραφε προγραμματικές συμβάσεις με τον Δήμο που έφταναν 4.500.000 και μας κατηγορούν τώρα για 200.000 που δώσαμε για τον πολιτισμό. Κρατηθήκαμε σε μεγέθη που ο δήμος το αντέχει. Εμείς ήρθαμε για να μείνουμε και θέλουμε να υπάρχουν χρήματα στα ταμεία και για τα επόμενα χρόνια ώστε να υπάρχουν υγιείς προϋπολογισμοί. Ψάχνουμε τρόπους για να αυτοχρηματοδοτείται το Φεστιβάλ, υπάρχουν ιδέες και στο μέλλον θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
-Είναι η ανάπλαση αυτή που ονειρευόσασταν;
Χ.Β: Πράγματι, κάποιοι μας ρωτάνε, αν αυτή είναι η ανάπλαση που ονειρεύεστε. Απαντάμε όχι βέβαια, όμως αυτή είναι ένα πρώτο βήμα για την ανάπλαση που ονειρευόμαστε. Τώρα πλέον υπάρχει η κοινή υπουργική απόφαση και προγραμματίζουμε στα δικά μας πλέον 86 στρέμματα 3 μεγάλα έργα. Θα γίνουν παρεμβάσεις στο κτήριο του Σιλό, στο κτήριο των Σφαγείων, ενώ θα γίνει και μια μεγάλη πλατεία μπροστά από το Σιλό. Ήδη τα έργα έχουν ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του Δήμου.
Έχουμε ξεκινήσει μελέτες στη βάση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που τον χρησιμοποιούμε ως εργαλείο και θα επιδιώξουμε χρηματοδότηση από την περιφέρεια ή από πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Δεν έχουμε καταλήξει εάν από στο κρατικό πρόγραμμα που τρέχει και αφορά επαναχρησιμοποίηση παλαιών βιομηχανικών κτιρίων, ύψους για εμάς 2.500.000ευρώ θα εντάξουμε την παρέμβαση στα Σφαγεία ή το εργοστάσιο του Καχραμάνογλου.
4) Κυρίως από την μεριά της αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν διάφορες ενστάσεις σχετικά με την ασφάλεια των έργων που φτιάχτηκαν στην περιοχή δίπλα στις εγκαταστάσεις του Μελισσανίδη. Είχαν κάποια βάση αυτές οι ενστάσεις;
Χ.Β: Στόχος των ενστάσεών τους, όπως μπορεί ο καθένας να καταλάβει, δεν ήταν στην πραγματικότητα η ασφάλεια των ανθρώπων που κατέκλυσαν τον χώρο. Αντίθετα, ξεκάθαρος στόχος τους ήταν να μην μπουν οι πολίτες στον χώρο.
Γιατί το λέω αυτό; Προφανώς γιατί είχαν δει όλα τα έγγραφα και τις άδειες που σύμφωνα με τον νόμο απαιτούνταν για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και όμως δεν το έλεγαν. Γνώριζαν ότι στην περιοχή που έγιναν οι εκδηλώσεις δεν εναπόθεταν κατά τη διάρκεια λειτουργίας του εργοστασίου, τον φωσφογύψο κι όμως μιλούσαν για ύπαρξη ραδιενέργειας. Γιατί άραγε το έκαναν;
Ελπίζω να έβγαλαν πια τα συμπεράσματά τους μετά το περασμένο καλοκαίρι, όταν χιλιάδες άνθρωποι αγκάλιασαν τον χώρο και γύρισαν την πλάτη στα κακόβουλα και ανυπόστατα σχόλιά τους.
Από την πλευρά μας τους καλούμε ακόμη και τώρα να αγκαλιάσουν κι αυτοί με τη σειρά τους το εγχείρημα της περιοχής των Λιπασμάτων. Είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση που αφορά την προοπτική της πόλης και οφείλουν να την ενισχύσουν με θετικές ιδέες, γόνιμες προτάσεις και εποικοδομητική κριτική.
5) Ως προς την επιλογή του χώρου πραγματοποίησης του Φεστιβάλ, δύο είναι οι βασικές ενστάσεις που διατυπώθηκαν:ι) Η επιλογή του χώρου, η οποία είναι ακριβώς δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΟΙL ONE, κατά κάποιον τρόπο νομιμοποιεί τις εγκαταστάσεις, αφού το μήνυμα που περνάει στην πράξη είναι η συνύπαρξη εγκαταστάσεων και εκδηλώσεων.
ιι) Σίγουρα υπάρχει κάποια βάση, που έστω και καθ’ υπέρβαση, οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν υπαχθεί στην κατηγορία ΣΕΒΕΖΟ και είναι πια μία από τις οχτώ που λειτουργούν στην περιφέρεια του Πειραιά. Για τις βιομηχανικές μονάδες αυτής της κατηγορίας υφίσταται έτοιμο Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης. Η ιστορία μας διδάσκει το «ποτέ δεν ξέρεις», πράμα που σημαίνει πως δεν είναι φρόνιμο να δεχτούμε ότι πρακτικά είναι αδύνατο να συμβεί κάποτε ένα σοβαρό δυστύχημα. Απλά φαίνεται πιο λογικό να θεωρήσουμε ότι είναι απίθανο.
Ποια είναι τα επιχειρήματά σας γι’ αυτές τις δύο απόψεις.
Χ.Β: ι) Στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν σπίτια και γήπεδο εδώ και πολλές δεκαετίες. Αντιστρέφω το ερώτημα. Αυτοί που ανησυχούν τώρα για τις παρεμβάσεις μας δίπλα στις εγκαταστάσεις της Oil One, που ήταν τα προηγούμενα χρόνια όταν η Oil Oneέφτιαχνε το διυλιστήριο του; Ο κ. Μανιάτης δεν ήταν τότε ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά;
Για να φύγει η Oil One πρέπει η πόλη, οι άνθρωποι της και η Δημοτική Αρχή να είναι σε εγρήγορση και να παλέψουν. Όμως όταν δημιουργείς ένα περιβάλλον χώρο που δεν αντέχει τέτοιες δραστηριότητες πιέζονται και οι ιδιοκτήτες και οι δημοτικές αρχές και η πολιτεία. Αυτό είπα, δεν είπα ότι κάναμε τις εγκαταστάσεις για να διώξουμε την Oil One. Σε ένα σκουπιδότοπο δεν έχεις κανένα πρόβλημα να υπάρχει ένα διυλιστήριο. Σε ένα πάρκο ανάσας, τον μοναδικό χώρο από το Ελληνικό μέχρι τον Ασπρόπυργο, νομίζω το κατανοείτε κι εσείς ότι δεν ταιριάζει αυτή η εγκατάσταση.
ιι) Είναι μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνει τη δική μας θέση. Ακόμα και ροδέλαιο να έβγαζε από τα φουγάρα της αυτή η εγκατάσταση έπρεπε να φύγει. Είναι στο ιστό της πόλης. Το σωστό ήταν είναι και θα είναι να σχεδιάζουμε πόλεις ασφαλείς. Πόλη ασφαλής με μια εγκατάσταση που ασχολείται με πετρελαιοειδή στα 50 μέτρα από σχολείο, στα 40 μέτρα από τα σπίτια και το γήπεδο Βάζος δεν μπορεί να υπάρχει. Εάν συμβεί μιας τέτοιας έκτασης γεγονός θα κινδυνεύσουν όλοι. Και αυτοί που είναι δίπλα και τα σπίτια που είναι λίγο παραπέρα, αλλά και όσοι βρίσκονται ακόμα πιο μακριά.
Β) Σχετικά με το "2ο Φεστιβάλ στη θάλασσα"
1) Υπάρχουν σχέδια εν εξελίξει για τα έργα που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια, ποια έργα έχετε επιλέξει να γίνουν και με ποιον τρόπο (αυτοεπιστασία, ανάθεση ή δημοπράτηση);
Χ.Β: Όλα τα έργα γίνονται με ευθύνη των υπηρεσιών του Δήμου. Στου Κράκαρη καθαρίσαμε τον χώρο, φτιάξαμε ένα δρόμο περιπάτου, θα φτιάξουμε μία παιδική χαρά και θα τοποθετηθεί ένα λυόμενο κτίσμα το οποίο θα λειτουργήσει ως κυλικείο. Τη διαμόρφωση αυτή την αποτύπωσαν σε σχέδιο οι μηχανικοί του Δήμου.
Για όλα αυτά δε χρειάζεται μελέτη έργου. Θα γίνουν με προμήθεια υλικών και εργασία από εργαζόμενους του Δήμου ή προμήθεια με τοποθέτηση από την εταιρεία που θα πάρει τον διαγωνισμό και βέβαια θα καταθέσει τα σχετικά πιστοποιητικά. Έργο με την έννοια που γνωρίζουμε δεν υφίσταται για τους λόγους που προαναφέραμε. Για όλα όμως έχουν γίνει μελέτες προμήθειας υλικών από τις τεχνικές υπηρεσίες μας. Η Φετινή μας παρέμβαση δε θα ξεπεράσει τις 350.000 ευρώ.
2) Για ποιους λόγους δεν επιλέξατε αυτόν, που στο δημοκρατικό πλαίσιο άσκησης πολιτικής στην χώρα μας, φαίνεται να είναι ο συμβατός δρόμος και ίσως και ο πιο αποδοτικός γι’ αυτή τη διαδικασία, δηλαδή πρώτα να συζητηθεί το σχέδιο και όλες οι παράμετροι της υλοποίησής του στο Δημοτικό Συμβούλιο και μετά να επακολουθήσουν τα έργα;
Χ.Β: Ευχαριστώ που μέσα από την ερώτησή σας έμαθα ότι στη χώρα μας υπάρχει δημοκρατικό πλαίσιο άσκησης της πολιτικής. Εγώ και εκατομμύρια συμπατριώτες μας από την εμπειρία μας είχαμε άλλη αντίληψη.
Πριν πάει το θέμα για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και για να προλάβουμε έχει γίνει ο καθαρισμός του χώρου και έχει πέσει μπετό σε κάποια σημεία (διάδρομος περιπάτου, χώροι φύτευσης που θα λειτουργούν και ως καθιστικοί και ένα κομμάτι της βάσης όπου θα στηθεί παιδική χαρά). Αυτά έγιναν για να προλάβουμε να ενεργοποιήσουμε τις διαδοχικές προμήθειες υλικών. Θα έπρεπε τυπικά, πριν ρίξουμε έστω και ένα κυβικό μπετό να συζητηθούν όλα στο δημοτικό συμβούλιο. Έγινε με μια μικρή καθυστέρηση, παίρνω προσωπικά αυτή την ευθύνη. Αυτό δε σημαίνει ότι δε σέβομαι τον ρόλο του δημοτικού συμβουλίου.
Φαντάζομαι ωστόσο ότι αυτό το ερώτημα περί σεβασμού των διαδικασιών του δημοτικού συμβουλίου να το απευθύνετε και σε όσους και όσες δημοτικούς συμβούλους ενώ εξελέγησαν απ’ τους πολίτες για να τους εκπροσωπούν δεν έρχονται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Είμαι βέβαιος ότι κατανοείτε πως δε φτάνει απλά να συνεδριάζει το Δ.Σ., χρειάζεται να παραβρίσκονται και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης σε αυτό.
3) Στη συνέντευξη που πήραμε από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γαβρίλη, διαβάσαμε πως βρίσκεται εν εξελίξει η ανάθεση εκπόνησης μελέτης ανάπλασης του παράκτιου μέτωπο των «Λιπασμάτων» προεκτιμούμενης δαπάνης 500 χιλ. €. Τα έργα που έγιναν και γίνονται μήπως προκαταβάλλουν και στο δια ταύτα ακυρώνουν αυτήν την μελέτη;
Χ.Β: Η Περιφέρεια αποφάσισε να επέμβει στην ακτογραμμή της περιοχής των 1, 8 χιλιομέτρων. Εκεί θα φτιάξει το λιμενικό έργο. Ήδη υπάρχουν 500.000 στον προϋπολογισμό της περιφέρειας. Μακάρι να μπορέσουμε στη μελέτη για το παραλιακό μέτωπο να εντάξουμε τις μελέτες και για τα τρία μεγάλα έργα που σχεδιάζουμε για την περιοχή. Σφαγεία, Σιλό, μεγάλη πλατεία μπροστά στο Σιλό.
Κάναμε μαζί με την Περιφέρεια έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών, ο οποίος μας έδωσε τις κατευθύνσεις. Μπορούμε να βάλουμε στον σχεδιασμό και έργα από το 2ο ή 3ο βραβείο που πιθανόν να ταιριάζουν και να είναι επιθυμητά με τα σχέδια μας. Δηλαδή ο διαγωνισμός λειτουργεί ως μπούσουλας. Τα έργα που κάνουμε αυτή την περίοδο είναι απολύτως συμβατά με τις προτάσεις από τις βραβευμένες μελέτες. Πάντως είναι διαφορετικό να έχω στα χέρια μου 170 στρέμματα και διαφορετικό να έχω 400 στρέμματα.
4) Ποιοι έχουν την ευθύνη φέτος για το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ στη θάλασσα, ποιος θα είναι ο φορέας του και ποιος ο προϋπολογισμός του;
Χ.Β: Την ευθύνη για τη διοργάνωση την έχει η Διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και θα κοστίσει γύρω στα 200.000. Φέτος κάναμε ανοικτό κάλεσμα για συμμετοχή στο φεστιβάλ. Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση. Ετοιμάζουμε το πρόγραμμα.
Στην αρχή του 2ου Φεστιβάλ θα δώσουμε χώρο και χρόνο σε πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, θα εμφανιστούν νέα σχήματα από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και όχι μόνο και μετά θα ακολουθήσει το κυρίως πρόγραμμα του φεστιβάλ. Ακόμα θα υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης.
5) Το Φεστιβάλ θα έχει κάποιο συγκεκριμένο πολιτιστικό στίγμα, κάποιους άξονες, έτσι ώστε να επιδιωχθεί μια πολιτιστική ταυτότητα; Ρωτάμε, έχοντας υπόψη μας πως ο δήμος έχει κάνει ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ στη θάλασσα.
Χ.Β: Το περσινό Φεστιβάλ δεν ήταν μονόπλευρο και μονομερές. Είχε συναυλίες με διαφορετικά είδη μουσικής, θεατρικές παραστάσεις, όπως και θεατρικές παραστάσεις για παιδιά. Θέλαμε να απευθυνθούμε σε όλες τις ηλικίες με ποιοτικά είδη μουσικής και ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις από αναγνωρισμένους και με σπουδαίο έργο καλλιτέχνες, αλλά και από νέους που αναζητούν τον δρόμο τους.
6) Έχετε αποφασίσει αν η είσοδος του κοινού στις εκδηλώσει του φεστιβάλ θα είναι δωρεάν όπως πέρσι;
Χ.Β: Ο πολιτισμός όπως είπαμε είναι δικαίωμα. Στις εποχές της κρίσης ο πολιτισμός είναι ένα σημαντικό στήριγμα που κρατάει τους ανθρώπους όρθιους. Γι’ αυτό και το 2ο Φεστιβάλ στη θάλασσα θα είναι ελεύθερο με δωρεάν είσοδο. Ταυτόχρονα κάνουμε μια προσπάθεια να βρούμε τρόπους ώστε το φεστιβάλ να μην χρειάζεται χρηματοδότηση από τον Δήμο.
Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι το Φεστιβάλ στη Θάλασσα κόστισε 200.000 ευρώ και είχε αντίκτυπο σε χιλιάδες ανθρώπους από ολόκληρη την Αττική και ήταν ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός στην ευρύτερη περιοχή Πειραιά και κόστισε πολύ λίγο εάν το συγκρίνουμε με τα 4.500.000 ευρώ που έδιναν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές στη δημοτική επιχείρηση (ΔΗΚΕΠΑ) για την πολιτιστική δράση της.
Γ: Γενικότερες ερωτήσεις σχετικές με την ανάπλαση
1) Είχατε πει παλιότερα ότι ως δημ.αρχή θα περιμένουμε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για να επιλέξουμε ποια από τα 220 στρέμματα που ανήκουν στην Εθνική θα απαλλοτριώσει/εξαγοράσει ο δήμος, βάσει του κριτηρίου του τι θέλουμε να κάνουμε στην περιοχή της ανάπλασης. Γνωρίζουμε ότι εδώ και καιρό έχουν εγκριθεί από την περιφέρεια 17 εκ. για αυτήν την κίνηση και ότι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε πριν οχτώ περίπου μήνες. Έχετε καταλήξει στην επιλογή της συγκεκριμένης έκτασης και το χρόνο που θα ξεκινήσετε τη διαδικασία;
Χ.Β: Με το καλημέρα κάναμε το 2014 στον χώρο των λιπασμάτων την ορκωμοσία μας. Δεν ήταν τυχαίο. Ως δεύτερο βήμα κλειδώσαμε στη φιλική για το σκοπό αυτό περιφέρεια με πρωτοβουλία του Γιώργου Γαβρίλη και της κ. Δούρου 17 εκατομμύρια. Αυτό έκανε όλους να βλέπουν πιο σοβαρά τη διάθεση που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση για τον συγκεκριμένο χώρο. Ένα αίτημα απαλλοτρίωσης έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Δε φτάνει να δηλώσω ότι χρειαζόμαστε τον συγκεκριμένο χώρο, αλλά να αποδείξω στο κεντρικό συμβούλιο πολεοδομικών θεμάτων τους λόγους που θέλω να τον απαλλοτριώσω. Μας έλειπε το σχέδιο, τώρα με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό έχουμε αυτό το εργαλείο. Θα πάμε στο κεντρικό συμβούλιο και θα δηλώσουμε ότι θέλουμε τα στρέμματα που ανήκουν π.χ στην Εθνική Τράπεζα, ώστε για το συμφέρον των κατοίκων της περιοχής θέλουμε να κάνουμε αυτό κι αυτό. Υπάρχει καθυστέρηση; Όχι. Στον χώρο πλέον υπάρχει ένας μεγάλος ιδιοκτήτης και με προοπτική, και είναι ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Η Εθνική κατά τη δική μας λογική έχει πλέον τρεις επιλογές
α. με αυτές τις χρήσεις γης (πολιτισμός, αθλητισμός, υγεία, παιδεία, πράσινο, αναψυχή) και με τον συντελεστή δόμησης στο 0,15 να βρει κεφάλαια και να επενδύσει στην κατεύθυνση που ο δήμος προτείνει.
β. Να αξιοποιήσει την έκταση της αν αλλάξουν τα δεδομένα. Να έρθει δηλαδή μια άλλη κυβέρνηση που θα θέλει αλλάξει τον νόμο για τον Σ.Δ και τις χρήσεις γης και μια άλλη δημοτική αρχή που θα συμφωνεί. Αλλά ό,τι και να γίνει, σε κάθε περίπτωση θα έχει μια δημοτική έκταση μπροστά της και θα είναι πίσω από τη θάλασσα.
γ. Τρίτη επιλογή είναι να πουλήσει, να απευθυνθεί σε αγοραστές. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση προνομιακός αγοραστής είναι ο δήμος. Η Εθνική ψάχνει αγοραστή γιατί με συντελεστή δόμησης 0,15 και με αυτές τις χρήσεις γης και με την Oil One δίπλα της δεν έχει άλλη επιλογή από το ξεφορτωθεί μία έκταση της οποίας έχει απομειωθεί η αξία της, με δική της ευθύνη, μετά την αγορά της Oil One, η οποία αγόρασε τα 33 στρέμματα εντός σχεδίου με 5 εκατομμύρια.
Με αυτή την τιμή εκκίνησης μπορεί να γίνει πώληση και με αυτή την τιμή θα γίνει απαλλοτρίωση. Οποιοσδήποτε άλλος και να θελήσει να αγοράσει θα έχει απέναντι του μια Δημοτική Αρχή που θα επιθυμεί να απαλλοτριώσει.
Βέβαια εμείς συνυπολογίζουμε όλα τα δεδομένα. Η απαλλοτρίωση ως διαδικασία μπορεί να κρατήσει και 10 χρόνια ή ακόμα και να διακοπεί. Η καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας απαλλοτρίωσης, δεν είναι καθυστέρηση, είναι συνειδητή επιλογή, ώστε από καλύτερες θέσεις, πριν πάμε στις επόμενες εκλογές, η πόλη να έχει μεγαλώσει.
Έχουμε και κάτι ακόμα σημαντικότατο. Ο νέος νόμος που πέρασε δίνει την αρμοδιότητα για την πολεοδομική μελέτη των 640 στρεμμάτων στον Δήμο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η Δημοτική Αρχή οριοθετεί δρόμους, πλατείες, κοινόχρηστους χώρους και πρασίνου, σέβεται τα διατηρητέα. Για όλα αυτά την αρμοδιότητα την έχει ο Δήμος. Κλείνοντας, και δεν είναι εκβιασμός αυτό, είναι μια πραγματικότητα, ο Δήμος έχει πολλαπλά εργαλεία στα χέρια του, ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος των 640 στρεμμάτων προς όφελος των πολιτών. Να είναι σίγουροι όλοι, πως θα αξιοποιηθεί.
2) Ως γνωστόν η Εθνική Τράπεζα είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του δήμου με το αιτιολογικό ότι χρησιμοποιεί αυθαίρετα τις εκτάσεις της που είναι περίπου αυτές όπου έγινε πέρσι το φεστιβάλ. Που βασίζει τους ισχυρισμούς της η Εθνική και ποια είναι τα δεδομένα που τους αντικρούουν; Σε ποιο σημείο βρίσκεται η λύση αυτής της διαφοράς;
Χ.Β: Η Εθνική ισχυρίζεται ότι το 1971 με ΦΕΚ η Χούντα δέσμευσε για τον ΟΛΠ αυτό το κομμάτι της, το χαρακτήρισε λιμενική ζώνη και δεν έδωσε χρήματα για να το απαλλοτριώσει. Λέει λοιπόν η Εθνική ότι σε αυτό το κομμάτι των 40 στρεμμάτων ιδιοκτήτης είμαι εγώ. Με όπλο αυτό έκανε ασφαλιστικά μέτρα και μας είπε ότι έχουμε μπει παράνομα στον χώρο και κάνετε έργα. Τα μέτρα τα έχασε. Το επόμενο βήμα ήταν αυτή η υπόθεση να πάει σε τακτική δικάσιμο. Το θέμα θα εξεταστεί σε 70 μέρες περίπου. Για μας τα πράγματα είναι καθαρά, αυτή την έκταση την πήραμε με νόμο και υπουργική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, δεν την καταπατήσαμε. Τελικά είναι μια διένεξη που αφορά την Εθνική και το ελληνικό κράτος.
3) Αν οι παρεμβάσεις που προτείνονται στο Master plan που κατέθεσε ο ΟΛΠ επηρεάζουν τα σχέδια του δήμου για την ανάπλαση αλλά και για την πόλη μας γενικά, εσείς τι αντιπροτείνατε; Ένας ειδικός λόγος που ρωτάμε είναι η περίπτωση στο σχέδιο του ΟΛΠ να προβλέπονται κάποια έργα στην περιοχή των 4 στρεμμάτων που βρίσκονται στην είσοδο του όρμου των Σφαγείων και του ανήκουν.
Χ.Β: Το μόνο επικίνδυνο στο master plan είναι ότι ο ΟΛΠ μιλάει για το κομμάτι των 640 στρεμμάτων, ενώ του ανήκουν μόνο 4 στρέμματα. Βάζει άλλο συντελεστή δόμησης και προτείνει άλλες χρήσης γης. Υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία ότι πήραν το master plan που είχε παρουσιάσει ο Ανωμερίτης, το 2013, και το ενέταξαν στο δικό τους σχέδιο. Υπάρχει όμως και μία άλλη εκδοχή. Αυτό το master plan να περάσει να γίνει νόμος του κράτους και να υπάρξουν από το πουθενά νέα δεδομένα για όλη την περιοχή των 640 στρεμμάτων. Μάλλον έχει γίνει κάποια παρανόηση, αλλά κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να το επιτρέψουμε να περάσει. Το master plan αφορά την ιδιοκτησία της Cosco και η Cosco θα μπορούσε να προτείνει όλα αυτά που περιγράφει για την ιδιοκτησία της που στην περιοχή μας είναι μόνο τα 4 στρέμματα.
4) Σε σχέση με τη δυσοσμία που υφίσταται ιδιαίτερα η περιοχή Δραπετσώνας – Χαραυγής και προέρχεται από το διυλιστήριο του Μελισσανίδη, ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζετε να αναλάβετε από εδώ και πέρα; Ανάμεσα σ’ αυτές περιλαμβάνεται και η μέτρηση των ρύπων που εκπέμπει;
Χ.Β: Ο Δήμος θα εγκαταστήσει τους επόμενους μήνες, με δικά του χρήματα, μηχανήματα που θα μετρούν τους ατμοσφαιρικού ρύπους. Έτσι θα έχουμε μια καθημερινή εικόνα και μέσω διαδικτύου θα ξέρουμε τι γίνεται στη συγκεκριμένη περιοχή ανά πάσα στιγμή. Αυτή την πρωτοβουλία την αναλαμβάνουμε γιατί θέλουμε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Συνεργαζόμαστε με επιστήμονες και από το Αστεροσκοπείο και από το Πολυτεχνείο και θα τοποθετήσουμε στο επόμενο τρίμηνο μηχανήματα με μόνιμη εγκατάσταση για τον σκοπό αυτό. Σκοπός μας είναι να καταδείξουμε την πηγή, με αδιάσειστα στοιχεία, και από εκεί και πέρα περιμένουμε η περιφέρεια, το υπουργείο περιβάλλοντος και η ελληνική κυβέρνηση να πάρουν θέση, ώστε να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα..
5) Πέρα από τα 86 στρέμματα της παράκτιας περιοχής στον Δήμο ανήκουν ακόμα 100 στρέμματα περίπου. Σ’ αυτά έχετε αποφασίσει τι θα κάνετε;
Χ.Β: Τα στρέμματα αυτά είναι: Το γήπεδο Βάζος, ο χώρος πάρκινγκ που ήδη χρησιμοποιείται, το πάρκο εργατιάς, το Πέτρινο και το γυψάδικο. Έγινε η περσινή παρέμβαση, σήμερα γίνεται η παρέμβαση στον Κράκαρη, προς το παρόν φέτος δε θα κάνουμε κάτι στο Πέτρινο και στο γυψάδικο.
6) Σε ποιες κινήσεις σκέφτεστε να προβείτε και βάσει ποιων νόμων τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με το τσιμεντάδικο της Lafarge με στόχο να σταματήσει η λειτουργία του;
Χ.Β: Ο νόμος λέει εάν σε μια περιοχή αλλάξουν οι χρήσεις γης, τότε οι βιομηχανίες που βρίσκονται εκεί μεταφέρονται σε 12 χρόνια σε άλλες περιοχές. Για εμάς δεν μπορεί η υγεία των ανθρώπων να περιμένει 12 χρόνια. Άμεσα ζητάμε την ανάκληση την άδεια εμπορίας της Οil One με επανεξέταση όλων των αδειών που δόθηκαν. Στο πλαίσιο της νομοθεσίας απαιτούμε να επανεξεταστούν οι άδειες. Σημειώστε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα από τώρα θα έχουμε και στοιχεία από τις μετρήσεις. Το τρίτο ζήτημα που βάζουμε είναι να έχουμε από το υπουργεία σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση από την περιοχή των εγκαταστάσεων των Oil Οne, Lafarge και των καζανιών που υπάρχουν στην έκταση των Ελληνικών Πετρελαίων, που όσο βρίσκονται εκεί κανείς δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχος.
Για τη Lafarge ειδικά oι κάτοικοι γύρω από το τσιμεντάδικο διαμαρτύρονται ότι στα μπαλκόνια τους βρίσκουν τσιμεντόσκονη, γεγονός που τους πηγαίνει στην εποχή λειτουργίας του τσιμεντάδικου.
Με την αλλαγή των χρήσεων γης πετύχαμε να σταματήσουμε τα σχέδια της Lafarge για δημιουργία μονάδες παραγωγής σκυροδέματος. Ανοίξαμε τον δρόμο για την απομάκρυνσης της και με την πολεοδομική μελέτη που θα ολοκληρώσουμε θα τους στριμώξουμε ακόμα περισσότερο. Παράλληλα με τον αγώνα των ανθρώπων, οι οποίοι κατέβηκαν στην παραλία των λιπασμάτων και γνώρισαν τον χώρο που τόσο χρόνια τους απαγόρευαν να πλησιάσουν, θα τα καταφέρουμε.
7) Ως γνωστόν ένα από τα βασικά συνθήματα των περισσοτέρων κινήσεων που ενεργοποιήθηκαν στην πόλη μας τις προηγούμενες δεκαετίες με το θέμα της ανάπλασης ήταν και η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στην περιοχή αυτή. Αυτό, με το δεδομένο πως τέτοιο πάρκο δεν υπάρχει στον Πειραιά και πως η περιοχή αυτή είναι η τελευταία μεγάλη ελεύθερη έκταση. Στις δικές σας επιλογές υπάρχει η αποδοχή της αναγκαιότητας για τη δημιουργία αυτού του πάρκου και υφίστανται όροι για τη δημιουργία του και τη λειτουργία του;
Χ.Β: Υπήρξε μια ομάδα των ανθρώπων που κράτησε ζωντανή την ιστορία των λιπασμάτων. Η υπόθεση της παραχώρηση των 86 στρεμμάτων ήταν πολύ δύσκολη. Για πολλούς λόγους διαφωνώ με αυτή την κυβέρνηση, αλλά στο συγκεκριμένο ζήτημα η κυβέρνηση άντεξε σε πολύ μεγάλες πιέσεις. Τώρα έχουμε ένα μέρος της έκτασης. Οφείλουμε και κάνουμε προσπάθειες για να έχουμε στον χώρο των λιπασμάτων σε εκτεταμένο βαθμό πράσινο.
Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός μπορεί να μην έχει τη λογική ενός ενιαίου πάρκου, έχει όμως τη λογική ότι η περιοχή θα πρέπει να αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου. Στο κομμάτι που έχουμε παρέμβει ήδη έχουμε φυτέψει 500 δέντρα. Προφανώς όπου εμείς παρεμβαίνουμε, θα αποδίδουμε και πράσινο. Σήμερα δεν έχουμε τη δυνατότητα να απελευθερώσουμε 30 , 40 στρέμματα με τη μορφή ενιαίου πάρκου, υπάρχουν και εδαφικές ιδιομορφίες π.χ. σε κάποια σημεία το πλάτος των 86 στρεμμάτων είναι μόνο 12 μέτρα. Σίγουρα όμως στην έκταση των 640 στρεμμάτων, αυτό αποτυπώνεται και στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, θα υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι προς αυτή την κατεύθυνση, ένα μεγάλο κομμάτι με πράσινο.
8) Για την χρηματοδότηση όλων των έργων που σκέφτεστε να πραγματοποιηθούν στη δημοτική έκταση, πέρα από τα χρήματα που μπορεί ο δήμος να δαπανήσει γι’ αυτά, έχετε υπόψη σας άλλες δημόσιες πηγές που μπορούν να συνεισφέρουν στην χρηματοδότησή τους;
Χ.Β: Μια πηγή είναι η περιφέρεια, ήδη το κάνει. Ακόμα θα αξιοποιήσουμε προγράμματα ΕΣΠΑ. Κι όταν βρίσκουμε την ευκαιρία θα «κουμπώνουμε» στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για χρηματοδοτήσεις, δικές μας προτάσεις.
9) Έχετε κάνει μία στο περίπου πρόβλεψη πόσες νέες μόνιμες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μετά από την ολοκλήρωση των έργων στην δημοτική έκταση;
Χ.Β: Στην εγκατάσταση της Oil One εργάζονται 25 άνθρωποι. Στη δική μας παρέμβαση- αυτό που κάναμε το καλοκαίρι και δεν έχει τα χαρακτηριστικά της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, μακάρι να μας αφήσουν να έχουμε αυτή τη δυνατότητα- έδωσε δουλειά σε 36 ανθρώπους.
Επιλέξαμε να μην πάμε σε εταιρεία security και το κυλικείο να το δουλέψουμε εμείς. Τον χειμώνα στον ίδιο χώρο εργάζονται στη φύλαξη και στην καθαριότητα 19 άνθρωποι από το πρόγραμμα 55-67. Αυτό το καλοκαίρι θα δουλέψουν 52 άνθρωποι. Αυτός ο χώρος πρέπει να φυλάσσεται, να είναι καθαρός, να δουλεύει το κυλικείο του, όπως ακόμη πρέπει να έχει έναν ηλεκτρολόγο για οποιοδήποτε πρόβλημα.
Πολλές από αυτές τις θέσεις μπορούμε να τις στελεχώσουμε με τις δυνάμεις που υπάρχουν στον Δήμο. Δεν έχουμε όμως τόσους φύλακες. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με τη δημοτική επιχείρηση ΚΕΚ ζητώντας να μας δώσει κόσμο για τις εγκαταστάσεις μας στα λιπάσματα.
Αυτό δεν άρεσε σε κάποιους. Θα ήταν πιο τίμιο να έρθει μια δημοτική κίνηση και να πει στο δημοτικό συμβούλιο ότι πρόταση μας είναι να δοθεί η φύλαξη σε εταιρεία security ή το κυλικείο να δοθεί σε ιδιώτη. Είναι όμως διαφορετικό να πάει αυτή η δημοτική κίνηση και να καρφώσει αυτή τη διαδικασία στα ελεγκτικά όργανα των δήμων για να φρενάρει τον τρόπο να βρίσκουμε εργαζόμενους μέσω του ΚΕΚ.
Όμως θέλουμε να γνωρίζουν όλοι, ακόμη κι εάν πει όχι το Ελεγκτικό συνέδριο, τα έργα στα λιπάσματα θα λειτουργήσουν κι αυτό το καλοκαίρι, θα λειτουργήσουν με αξιοπρέπεια. Είτε με εργαζόμενους που είναι από την περιοχή και έχουν επιλεγεί απολύτως αξιοκρατικά από το ΚΕΚ, είτε με άλλο τρόπο. Πάντως δε θα βάλουμε security, δε θα δημοπρατηθεί το κυλικείο, όσο κι εάν το επιθυμούν κάποιοι.
10) Υπάρχουν διαδικασίες και σχέδια ώστε να συζητηθούν προτάσεις για την συμμετοχή επενδυτών πριν ή μετά που θα ολοκληρωθούν τα όποια έργα στη δημοτική έκταση;
Χ.Β: Με χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας, προγραμμάτων ΕΣΠΑ και από δικούς μας πόρους παρεμβαίνουμε στη δημοτική έκταση και δημιουργούμε έναν χώρο που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να τον προσεγγίσουν, χωρίς να χρειάζεται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Επίσης, με τις παρεμβάσεις μας έχουμε φυσικά στόχο να φέρουμε και έσοδα στην πόλη μας.
-Ευχαριστούμε πολύ, καλή δύναμη και καλό βράδυ.
Η συνέντευξη στα δύο Μέσα:
http://drapetsini.blogspot.gr/2018/03/blog-post_19.html#more