ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΣΤΗΝ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ"
Συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ παραχώρησε ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, μιλώντας για όλους και για όλα… Για την οικονομική κατάσταση στο Δήμο, τα fake news, το σχέδιο της επόμενης τετραετίας, τα Λιπάσματα, το Υπερταμείο, ενώ καλεί τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες με γνώμονα το καλό της περιοχής και όχι με την ατζέντα των βουλευτικών εκλογών.
-κ. Βρεττάκο, σε μια πρόσφατη δήλωσή σας είπατε ότι σε αυτές τις εκλογές «δεν είναι σκοπός τα ψηφαλάκια, θα κριθούμε όλοι». Για ποιους πήγαινε αυτό το καρφί;
Η δήλωση αυτή είχε να κάνει με κάτι πολύ συγκεκριμένο. Τις παραμονές της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, ορισμένοι «αλεξιπτωτιστές» υποψήφιοι δήμαρχοι, ήθελαν, με προβοκάτσιες και fake news, να χωρίσουν τους κατοίκους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας σε «πατριώτες» και «προδότες». Διασπείροντας με χυδαίο τρόπο ψέματα, ισχυρίζονταν ότι εγώ απαγόρευσα να ακουστεί στην παρέλαση το «Μακεδονία ξακουστή». Πέρα από το γεγονός ότι ουδέποτε έγινε κάτι τέτοιο, όλο αυτό υπενθύμισε σε όλους μας ότι μπροστά στον διχασμό της τοπικής κοινωνίας που επιδιώκουν κάποιοι, πρέπει όλοι μας να πάρουμε θέση. Με εξαίρεση ορισμένες, προς τιμή τους, παρατάξεις που αντέδρασαν, άλλες έμειναν απαθείς, πιστεύοντας ότι απ’ αυτόν τον διχαστικό λόγο κάτι θα κερδίσουν. Το θετικό από όλο αυτό παραμένει η αξιοπρεπέστατη στάση του κόσμου, την ημέρα της παρέλασης, ο οποίος έστειλε ηχηρό μήνυμα αντίστασης στα καλέσματα μίσους.
-Τι απαντάτε σχετικά με τα όσα σας καταλογίζουν για τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου;
Όλες οι δημοτικές κινήσεις στις δημοτικές εκλογές του 2014 κατήγγειλαν την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι χρεοκόπησε τον Δήμο. Μάλιστα, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, υποψήφια δήμαρχος σήμερα και τότε αντιδήμαρχος του κ. Τζανή, καθώς κι ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος σε άλλον συνδυασμό τώρα, για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους τότε να βάζει στα σχολεία της πόλης μας πετρέλαιο ένας μεγαλοεπιχειρηματίας, δήλωναν ότι «ο Δήμος δεν είχε χρήματα κι επομένως δεν μπορούσαν να αφήνουν τα παιδιά να κρυώνουν». Σήμερα, αντίθετα όλες οι δημοτικές παρατάξεις συμφωνούν ότι εμείς βρήκαμε στα ταμεία του Δήμου πολλά χρήματα. Πότε άραγε έλεγαν ψέματα, τότε ή τώρα;
Ας μιλήσουμε όμως με αριθμούς. Τον Σεπτέμβριο του 2014 παραλάβαμε στο ταμείο του Δήμου 9.000.000 ευρώ. Σε δυο χρόνια αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αμαρτίες προηγούμενων ετών.
-Οφειλές της Δημοτικής επιχείρησης σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία 2.200.000 ευρώ.
-Οφειλές σε εργαζόμενους της Δημοτικής επιχείρησης πάνω από 1 εκ ευρώ.
-Οφειλές της Δημοτικής επιχείρησης σε προμηθευτές και αποπληρωμή δικαστικών αποφάσεων, πάνω από 1 εκ. ευρώ.
-Επιστροφή 570.000 ευρώ σε χρηματοδοτούμενο έργο ΕΣΠΑ, που οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν είχαν ολοκληρώσει (!)
-Πρόστιμο 651.000 ευρώ στη Δημοτική επιχείρηση.
-Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στην ΕΥΔΑΠ 1.500.000 ευρώ.
Στην πραγματικότητα λοιπόν παραλάβαμε ταμείο 2.000.000 ευρώ. Αν σε αυτά προσθέσουμε τα 6.800.000 ευρώ που διεκδικήσαμε και πήραμε από την Cosco, το ταμείο μας ήταν περίπου 9 εκ. ευρώ.
Σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες υποχρηματοδότησης των Δήμων, εμείς:
-Υλοποιήσαμε έργα και κάναμε προμήθειες υλικών και εξοπλισμού, πάνω από 10.000.000 ευρώ, με δικούς μας πόρους.
-Δεν χρωστάμε σε προμηθευτές.
-Ικανοποιούμε τα δάνεια των προηγούμενων διοικήσεων.
-Αυξήσαμε το προσωπικό του Δήμου.
Όταν φτάσουμε στις εκλογές, το ταμείο του Δήμου θα διαθέτει περίπου 8.000.000 ευρώ. Ας συνεχίσουν λοιπόν, άλλοι από άγνοια κι άλλοι σκόπιμα, να μιλάνε για χρεωκοπία.
-Θα θέλατε να μας πείτε κάποιες από τις σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν επί θητείας σας;
Εξαρχής προσπαθήσαμε να χαράξουμε μια πολιτική που να έχει επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του. Έτσι, ρίξαμε όλες μας τις δυνάμεις στη δημιουργία δομών αλληλεγγύης, αλλά και ελεύθερων χώρων, όπως είναι η διαμόρφωση της παραλιακής ζώνης των Λιπασμάτων. Επίσης, ξεκινήσαμε διαδικασίες για την απαλλοτρίωση των 240 στρεμμάτων στην ίδια περιοχή, που ανήκουν στην «Πρότυπος Κτηματική Τουριστική Α.Ε.». Ταυτόχρονα προχωράνε οι εργασίες αναμόρφωσης της περιοχής Καστρακίου, όπως και το Κέντρο Υγείας, ένα έργο τεράστιας σημασίας για ολόκληρο τον Πειραιά, που ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες. Αναμορφώσαμε και κατασκευάσαμε νέες παιδικές χαρές, 38 στο σύνολο και αναμορφώσαμε αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους. Λειτουργήσαμε 4 δημοτικά σινεμά, όπως και νέους παιδικούς σταθμούς όπως η Κρώσφηλδ. Το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η ανάπλαση της πλατείας Κύπρου, ενώ αυτά τα 5 χρόνια οι δυνάμεις του Δήμου άλλαξαν την εικόνα της πόλης στο κρίσιμο ζήτημα της καθαριότητας και πραγματοποίησαν μια σειρά από μικρά και μεγάλα έργα που έκαναν την πόλη μας πιο φιλική και προσιτή στους δημότες της.
-Ποιο είναι το μεγάλο «στοίχημα» και ο στόχος που βάζετε για μια νέα θητεία στον Δήμο;
Για την επόμενη τετραετία, είτε είμαστε εμείς δημοτική αρχή είτε άλλοι, οι στόχοι για τον Δήμο πρέπει να είναι σαφείς, γιατί αυτό που έχει κυρίως σημασία είναι η πόλη και οι άνθρωποι της. Τους αναφέρω επιγραμματικά: Πρέπει να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας με λάμπες LED. Να δημιουργηθεί νέος παιδικός σταθμός στον χώρο του παλιού εργοστασίου Καχραμάνογλου, περιφράξεις τάπητων γηπέδων, νέες στάσεις λεωφορείων και αναβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας, όπως και να βρεθούν πόροι για την αξιοποίηση των προσφυγικών τω Ταμπουρίων. Βεβαίως ο μεγάλος στόχος οφείλει να είναι το εργοστάσιο της ΔΕΗ, η ΝΑΦΘΑ και το Γυψάδικο, να περάσουν στα χέρια του Δήμου, ο οποίος θα τα αξιοποιήσει προς όφελος της πόλης.
-Θα έχουμε και φέτος το φεστιβάλ στα Λιπάσματα; Και κάτι για το οποίο πολλοί αναρωτιούνται: Πως κλείνετε τόσο μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών δωρεάν;
Σε μια πόλη που ήταν πάντα ο «φτωχός συγγενής» και στον χώρο του πολιτισμού, το φεστιβάλ του Δήμου, ένας χώρος δημιουργίας και έκφρασης για όλους, ήρθε για να μείνει και να ξορκίσει τα στοιχειά ενός βιομηχανικού παρελθόντος, που στην εποχή του δεν έμοιαζε καθόλου “ονειρεμένο” για τους εργάτες των εργοστασίων και τους κατοίκους των περιοχών μας που αναγκάζονταν να ζουν αγκαλιά με το θάνατο για “τα προς το ζην”. Με νέους αγώνες ευελπιστούμε να αποδιώξουμε μακριά και τα στοιχειά του παρόντος, τις νέες εγκαταστάσεις της Oil One, της Lafarge και των ΕΛ. ΠΕ που “μουτζουρώνουν” τα όνειρα μας και πνίγουν κάθε τόσο τον αέρα μας.
Οι καλλιτέχνες αμείβονται κανονικά, όπως πρέπει να αμείβεται κάθε εργαζόμενος. Αντίθετα, η είσοδος για το κοινό στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Ο πολιτισμός στη δική μας αντίληψη είναι κοινωνικό αγαθό και συνεπώς παλεύουμε για να έχουν όλοι ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό. Παράλληλα, ψάχνουμε τρόπους ώστε το Φεστιβάλ να αυτοχρηματοδοτείται. Υπάρχουν ιδέες. Όμως σε κάθε περίπτωση επειδή πολλοί μιλούν και μας κατηγορούν για άρτο και θεάματα, υπάρχουν τα νούμερα που είναι αμείλικτα. Ένα παράδειγμα, το περσινό Φεστιβάλ μας στοίχισε 180.000 ευρώ, ενώ τα κέρδη απ’ τα κυλικεία τα έσοδα έφτασαν τις 150.000 ευρώ.
-Ποιες είναι οι εξελίξεις στο θέμα του υπερταμείου;
Με το ζήτημα του υπερταμείου κάποιοι θέλησαν να παίξουν ένα παιχνίδι εντυπώσεων σε βάρος της αλήθειας, προκειμένου να βρουν λίγα λεπτά δημοσιότητας. Εξαρχής και όταν προέκυψε το ζήτημα με τα ακίνητα της πόλης, η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε μια σειρά από ενέργειες (συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, προσφυγή στο ΣτΕ, επικοινωνία με αρμόδια υπουργεία κ.λπ.). ώστε να εξαιρεθούν τα ακίνητα του Δήμου μας. Αυτό κάποιοι σκόπιμα το απέκρυψαν. Όπως έγινε γνωστό ευρέως, μετά τις συναντήσεις στο αρμόδιο υπουργείο, πρόκειται να εξαιρεθούν άμεσα τα ακίνητα του Δήμου μας από το υπερταμείο.
-Ένα μήνυμα προς τους δημότες;
Προσωπικά θα ήθελα να τους καλέσω να πάρουν μέρος μαζικά στις εκλογές και με βάση τα προβλήματα, τις ανάγκες και το αύριο της πόλης μας να επιλέξουν τη νέα δημοτική αρχή. Να προσέλθουν στις κάλπες με γνώμονα το καλό του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας και όχι με την ατζέντα των βουλευτικών εκλογών που σκόπιμα κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν στον Δήμο.