Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Μια σειρά από δράσεις υλοποιήθηκαν στον Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Οι εν λόγω δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τοπικούς φορείς & δομές το τελευταίο διάστημα. Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν είναι οι εξής:

  • Διοργανώθηκε Δράση για δωρεάν προληπτικό Μαστογραφικό Έλεγχο σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε) υλοποιώντας το «πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού». Η εν λόγω δράση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Κύπρου απέναντι από το Δημαρχείο του Δήμου στο πλαίσιο παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Πραγματοποιήθηκαν δύο εθελοντικές αιμοδοσίες από την κινητή μονάδα «Οδυσσέας» του οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με το Αττικό Νοσοκομείο και τον σύλλογο εργαζομένων του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, συμβάλλοντας στην εξυπηρέτηση των πολιτών, δίνοντας έμφαση στον πληθυσμό Ρομά και έλαβαν τόπο, τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο 2022, η οποία έλαβε τόπο στην πλατεία Κύπρου απέναντι από το Δημαρχείο του Δήμου μας.
  • Σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Δραπετσώνας, διοργανώθηκε διαγνωστικός έλεγχος καρδιαγγειακού κινδύνου με έλεγχο λιπιδίων, στοχεύοντας στην πρόληψη στις ηλικιακές ομάδες 35-60 ετών με ενδεχόμενες καρδιαγγειακές παθήσεις. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Υγείας Δραπετσώνας.
  • Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων προαγωγής της ενεργούς και υγιούς γήρανσης και της προάσπισης της αυτονομίας των ηλικιωμένων, ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου υλοποίει το «Πρόγραμμα Πρόληψης του Οστεοπορωτικού Κατάγματος και των Πτώσεων», στα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου μας. Το Πρόγραμμα απευθύνθηκε σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, στοχεύοντας στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή τους, την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση ατόμων υψηλού κινδύνου κατάγματος, τη διαμόρφωση κατάλληλων στάσεων, συνηθειών και συμπεριφορών, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την αυτοφροντίδα και την αυτοαποτελεσματικότητα των ηλικιωμένων.
  • Το Παράρτημα Ρομά του Διευρυμένου Κέντρου Κοινότητας σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Δραπετσώνας, πραγματοποίησε, δράση προληπτικού χαρακτήρα που αφορά γυναικείο πληθυσμό, με τίτλο: "Ημέρα Γυναικείας Πρόληψης", η οποία διεξάχθηκε στον χώρο του Παραρτήματος και περιελάμβανε εξετάσεις πρόληψης, όπως λήψη Τεστ Παπ, έλεγχο μαστών, συνταγογράφηση προληπτικών εξετάσεων και συμβουλευτική για υγιεινή και αντισύλληψη.
  • Υποστηρίχθηκε με ενημέρωση του αντίστοιχου πληθυσμού η δράση του Κέντρου Υγείας Δραπετσώνας, για τον έλεγχο της υπέρτασης σε πολίτες, με γνωστό ή άγνωστο ιστορικό υπέρτασης. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου έγινε καταγραφή της πίεσης, ηλεκτροκαρδιογράφημα, καρδιολογική εξέταση και εκτίμηση με αντίστοιχο ενδελεχή έλεγχο όπου χρειαζόταν, στο πλαίσιο του προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου.
  • Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας οργάνωσε, τον περασμένο Δεκέμβρη, δωρεάν αιματολογικό έλεγχο για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Φαρμακείου και της Δομής Παροχής Συσσιτίου με την υποστήριξη του Διαγνωστικού Κέντρου «ΑΚΕΣΩ», το οποίο διεξήγαγε τις εξετάσεις δωρεάν. Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε στο κτίριο των Δομών που βρίσκεται, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 123 και λειτούργησε θετικά κινητοποιώντας τους ωφελούμενους προς την πρόληψη & την αυτοφροντίδα.

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με αίσθημα ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα τις πολύμορφες πρωτοβουλίες ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας υγείας, πάντοτε με την αρωγή με όλων των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της πόλης, με στόχο όχι μόνο την ευαισθητοποίηση και προαγωγή θεμάτων υγείας αλλά και την φροντίδα και στήριξη όλων των ευάλωτων συμπολιτών.

 

επιστροφή στην κορυφή