Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Λ. Τζανής: «Ο Παναγιώτης Τσουτάκος ήταν μεγάλη προσωπικότητά για το Κερατσίνι»

Λ. Τζανής: «Ο Παναγιώτης Τσουτάκος ήταν μεγάλη προσωπικότητά για το Κερατσίνι»

Εκδήλωση-Αφιέρωμα στον ποιητή Παναγιώτη Τσουτάκο

Σεμνός και ασυμβίβαστος άφησε παρακαταθήκη στη νέα γενιά, όχι μόνο το λογοτεχνικό του έργο, αλλά και το παράδειγμα του αγωνιστή για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο».

«Ήσουν των φτωχών στρατιώτης

και ο φάρος της Ειρήνης

γράψτε στο φάρδος του μαρμάρου

εδώ κοιμάται η απλότης».

Με αυτό το στίχο αποχαιρέτησε ο Αλέκος Χρυσοστομίδης τον επί 70 χρόνια επιστήθιο φίλο του Παναγιώτη Τσουτάκο την περασμένη Τετάρτη στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στην Εκδήλωση- Αφιέρωμα στον ποιητή Παναγιώτη Τσουτάκο που διοργάνωσε η Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου.

Στην λιτή και απέριττη εκδήλωση, όπως ταιριάζει στη μεγάλη προσωπικότητα που ανέδειξε το Κερατσίνι μίλησαν για τον ποιητή, το συνοδοιπόρο, τον αγωνιστή, τον Άνθρωπο Τσουτάκο οι εξής:

O Aρχιμανδρίτης-πατέρας Πολύκαρπος Δημητριάδης ο οποίος τόνισε ότι με το έργο του και τη σεμνή προσωπικότητά, την ειλικρίνεια και την αγάπη του για τον άνθρωπο, κέρδισε το σεβασμό και την αγάπη του κόσμου, η Δασκάλα του 9ου Δημοτικού Σχολείου κ. Κούλα Μάγκουρα η οποία ανέφερε ότι τα παιδιά θα θυμούνται το σπάνιο αυτό λογοτέχνη και Άνθρωπο από τις επισκέψεις του στο σχολείο όπου τους μιλούσε  για τη λογοτεχνία, δίνοντας συμβουλές ζωής, ο Δημοσιογράφος Στέλιος Τραϊφόρος που αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική ιδιότητα του τιμώμενου, αναφέροντας εμπειρίες από το 1960 που συμπορεύτηκαν, ο δικηγόρος Παναγιώτης Λεοντιάδης, τέως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και επί σειρά ετών στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης ο οποίος τόνισε την καθοριστική συμβολή του μεγάλου λογοτέχνη στο πολιτιστικό έργο του Δήμου μας, ενώ ο Γιάννης Μαθιός εκ μέρους του Ομίλου για τη Διάσωση της Ελληνικής Γλώσσης και ο Παύλος Μπαλόγλου από τη Φιλολογική στέγη Πειραιώς, αναφέρθηκαν στη σπουδαία λογοτεχνική του συνεισφορά.

Ακόμα, από το πάνελ η λογοτέχνης και μεταφράστρια Κική Κοκκίνου, η οποία συντόνισε την εκδήλωση, παρουσίασε τον ποιητή Παναγιώτη Τσουτάκο. Ποιήματα του διάβασε ο φιλόλογος Λευτέρης Λαζαρίδης, ενώ το βιογραφικό του παρουσίασε ο  Πρόεδρος της Εταιρείας Σάββας Τσαλίκης.

Συγκινητική ήταν η κατάθεση ψυχής του εγγονού του Γιώργου Μπρισκόλα, ο οποίος μέσα από τις προσωπικές του αναμνήσεις ξεδίπλωσε τη στάση ζωής του παππού του, καταθέτοντας το σεβασμό και την υπερηφάνεια του στον αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο ειρηνικό και δίκαιο και για την αισιοδοξία του ότι ο κόσμος αυτός παρά τη βαρβαρότητα της εποχής μας, θα ανατείλει. Ακόμα, ο εγγονός του μεγάλου εκλιπόντος αναφέρθηκε στον ασυμβίβαστο και υπέροχο άνθρωπο, ο οποίος με τον ευγενικό και απλό χαραχτήρα του, έγινε δάσκαλος ζωής.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν:

η Αντιδήμαρχος Διαφάνειας και Επικοινωνίας του πολίτη κ. Μαρία Μαϊλη, η οποία εξέφρασε τη λύπη του Δημάρχου και της μελών της Δημοτικής Αρχής που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω της προγραμματισμένης για την ίδια ώρα Συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου και τόνισε τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης για τον μεγάλο Κερατσινιώτη λογοτέχνη, ο πρώην Βουλευτής Β΄ Πειραιά και Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Κερατσινίου- Δραπετσώνας κ. Κανέλλος Λάλος ο οποίος ανέφερε ότι ο αείμνηστος Παναγιώτης Τσουτάκος θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για την ερχόμενη γενιά, όχι μόνο για το σπουδαίο λογοτεχνικό του έργο αλλά και για τη στάση ζωής του.»

Aκόμα στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι πολιτιστικών και λογοτεχνικών φορέων, καθώς και εκπαιδευτικοί της πόλης μας.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής δήλωσε τα εξής :

«Ο Παναγιώτης Τσουτάκος υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που ανέδειξε το Κερατσίνι με το σπουδαίο και πολύπλευρο ποιητικό, λογοτεχνικό, ιστορικό και δημοσιογραφικό του έργο. Σεμνός και ασυμβίβαστος άφησε παρακαταθήκη στη νέα γενιά όχι μόνο το έργο του, αλλά και το παράδειγμα του αγωνιστή για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο. Με πρωτοπορία και ποιότητα σκέψης, ψυχής, έργου και ζωής, μας μένει, κατά το στίχο του ποιητή, «το πιο τίμιο- η μορφή του».

επιστροφή στην κορυφή