Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Λ. Τζανής: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε άλλες ρυπογόνες εστίες»

Λ. Τζανής: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε άλλες ρυπογόνες εστίες»

Ημερίδα με θέμα ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά


 Μια εξαιρετικά επιτυχημένη ημερίδα συνδιοργάνωσαν οι Δήμοι Πειραιά, Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Περάματος στο Πανεπιστήμιο Πειραιά την Τετάρτη 14 Μαρτίου με θέμα την «ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά».

Σκοπός της ημερίδας ήταν η μελέτη του ζητήματος της διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων από τους Δήμους που σήμερα αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσκολία την κατάσταση, η οποία καθημερινά γίνεται δυσκολότερη.
Η ημερίδα που ξεκίνησε από τις 9:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 20:00 το βράδυ, ήταν χωρισμένη σε τρεις βασικές ενότητες: Η πρώτη ενότητα περιελάμβανε τοποθετήσεις σχετικά με τις πολιτικές διαχείρισης στερεών αποβλήτων, η δεύτερη επικεντρώθηκε σε τεχνολογίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και η τρίτη σε ζητήματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε τοπικό επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, επιστήμονες και τεχνοκράτες που έχουν εξειδικευτεί σε σχετικά ζητήματα, έκαναν τις τοποθετήσεις τους. Οι τεκμηριωμένες απόψεις που ακούστηκαν δεν ανέδειξαν μονάχα την προβληματική του σήμερα, αλλά πρότειναν και σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων, γεγονός που θα επιφέρει με βεβαιότητα τη ΛΥΣΗ του προβλήματος. Εξάλλου τα νέα τεχνολογικά μέσα που ήδη χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό, επιτρέπουν την μετατροπή των λυμάτων και των απορριμμάτων σε μια καινούργια μορφή που μπορεί να είναι περισσότερο αξιοποιήσιμη.
Στους συμμετέχοντες δόθηκε ένας αναμνηστικός φάκελος που περιελάμβανε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση σχετικά με μια νέα μέθοδο διαλογής και εκμετάλλευσης των λυμάτων.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας παρών στην ημερίδα, στο σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα όπως όλοι ήδη γνωρίζετε, το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα αποτελούν δυστυχώς το σκουπιδότοπο της ευρύτερης περιφέρειας. Σήμερα επωμιζόμαστε το περιβαλλοντικό κόστος λειτουργίας της Ψυττάλειας, του τσιμεντάδικου, των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών. Εκτός από αυτά επωμιζόμαστε τη λειτουργία της Ιχθυόσκαλας και του Εργοστασίου της ΔΕΗ που μπορεί πλέον να λειτουργεί με φυσικό αέριο, αλλά εξακολουθεί ν' αποτελεί ρυπογόνα εστία για την πόλη μας, κυρίως πλέον λόγω της ηχορύπανσης που προκαλεί.

Ας καταλάβει επιτέλους το κράτος, ότι οι δημότες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε άλλες ρυπογόνες δραστηριότητες στην περιοχή που ζούμε, αποτελώντας ουσιαστικά τόπο δράσης για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Και συνέχισε λέγοντας: «Εμείς δείχνουμε έμπρακτα την ευαισθησία μας για το περιβάλλον, καθώς όπως ήδη γνωρίζετε έχουμε ήδη δεσμευτεί και απέναντι στην Ευρώπη, συμμετέχοντας στο σύμφωνο «των Δημάρχων για την Προστασία του Περιβάλλοντος» που υπογράψαμε πριν από μερικούς μήνες. Το περιβαλλοντικό ισοζύγιο σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα τόσα χρόνια είχε αρνητικό πρόσημο. Πασχίζουμε σαν δημοτική αρχή για να αναστρέψουμε την πλάστιγγα. Είμαστε σήμερα εδώ για να ακούσουμε με προσοχή όλα όσα έχει να μας προτείνει η επιστήμη. Να ακούσουμε με ενδιαφέρον και να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τις λύσεις που αφορούν και συμφέρουν τον τόπο μας. Δηλώνουμε όμως από τώρα ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε άλλες ρυπογόνες εστίες που θα υποβαθμίσουν εκ νέου την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Σε αυτό το πλαίσιο, σας δίνω το χέρι για να συνεργαστούμε όλοι μαζί. Ελπίζω και είμαι σίγουρος για ένα θετικό αποτέλεσμα.»


Το Γραφείο Τύπου
Κερατσίνι, 16/03/2012

 

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας

επιστροφή στην κορυφή