Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΒΑΓΟΝΙΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΣΤΟΝ Σ.Σ. ΤΟΥ ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΗ

ΒΑΓΟΝΙΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΣΤΟΝ Σ.Σ. ΤΟΥ ΑΓ. ΔΙΟΝΥΣΗ
Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ και του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας

  

Λ. ΤΖΑΝΗΣ: «Ένας φόρος τιμής στην ιστορική μνήμη και τη συλλογική συνείδηση»

Αλλάζει όψη ο ιστορικός σιδηροδρομικός σταθμός στον Άγιο Διονύση του Πειραιά, ένας σταθμός που αποτέλεσε σημείο αναφοράς και τεχνητό σύνορο για τους ανθρώπους του Μεσοπολέμου, και κυρίως για τους πρόσφυγες και τους ρεμπέτες που εγκαταστάθηκαν στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης, 25ετούς διάρκειας, με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Νικόλαο Ιωαννίδη, προκειμένου να παραχωρηθεί στον Δήμο, έναντι συμβολικού τιμήματος, ο περιβάλλοντας χώρος του σταθμού και κυρίως οι ράγες, πάνω στις οποίες θα τοποθετηθούν θεματικά βαγόνια που θα μισθώσει ο δήμος από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

«Επιτέλους, ένα όνειρό μας γίνεται πραγματικότητα» επισημαίνει ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Λουκάς Τζανής. «Ένα όνειρο που θα δώσει ζωή σε όλο τον Πειραιά και, ταυτόχρονα, θα διαφυλάξει την ιστορική μνήμη και τη συλλογική συνείδηση με την επανάχρηση του κτιρίου του σταθμού αλλά και του περιβάλλοντος χώρου».

Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με τον Δήμο Πειραιά για τη μετατροπή του κτιρίου του σιδηροδρομικού σταθμού σε Μουσείο Ρεμπέτικου Τραγουδιού, αφού στα χώματα του Πειραιά, και κυρίως στα όρια του σημερινού Καλλικρατικού Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας γεννήθηκε και άνθισε ο σπόρος του ρεμπέτικου τραγουδιού. Ταυτόχρονα, ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας κάνει ένα ακόμα βήμα μπροστά, αφού με την υπ. αριθμ. 278/12 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος να υπογράψει τη σύμβαση μίσθωσης του περιβάλλοντος χώρου και της σιδηροτροχιάς για την περαιτέρω αξιοποίηση του χώρου.

«Η λογική της επανάχρησης ιστορικών κτιρίων κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας. «Στη δική μας περίπτωση, ο σταθμός του Αγίου Διονυσίου, που ως γνωστόν λεγόταν "Σταθμός Λαρίσης", είναι κομμάτι της τοπικής μας ιστορίας. Θλεουμε λοιπόν ν' ανοίξουμε τον σταθμό στους πολίτες, όχι μόνο του Δήμου μας, αλλά ολόκληρου του Πειραιά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου. Ταυτόχρονα, σκοπός μας είναι η προσέλκυση και παραμονή των χιλιάδων τουριστών που φθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου».

Η αρχική σκέψη είναι να ενοικιαστούν από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έξι βαγόνια, τα οποία θα τοποθετηθούν πάνω στις ράγες, μπροστά από τον σταθμό του Αγίου Διονυσίου. Κάθε βαγόνι θα είναι θεματικό και θα «ταξιδεύει» τον επισκέπτη μέσα στο χρόνο. Επί παραδείγματι, το ένα βαγόνι θα είναι οργανοποιείο, το άλλο θα αναπαριστά ένα καφενείο της εποχής ή θα αποτυπώνει την εικόνα της θρυλικής ταβέρνας της εποχής, όπως της «Μάντρας του Σαραντόπουλου», στην περιοχή της Ανάστασης, στο πάλκο της οποίας ανέβηκε για πρώτη φορά «Η ξακουστή Τετράς του Πειραιά».

επιστροφή στην κορυφή