Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ "ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΑΣ ΜΑΝΑΣ" ΣΤΗΝ ΕΥΓΕΝΕΙΑ

ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ "ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΑΣ ΜΑΝΑΣ" ΣΤΗΝ ΕΥΓΕΝΕΙΑ
Άγνωστοι αφαίρεσαν τμήμα αγάλματος που είναι αφιερωμένο στη «Μικρασιάτισσα Μάνα». Το άγαλμα είναι τοποθετημένο στην πλατεία Ευγένειας στο Κερατσίνι. Το φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ηρακλής Ξανθόπουλος το 2010 για λογαριασμό του Δήμου, ύστερα από αίτημα του τοπικού εξωραϊστικού συλλόγου και της Ένωσης Μικρασιατών Κερατσινίου.

Το τμήμα του αγάλματος που αφαιρέθηκε, απεικόνιζε ένα κορίτσι το οποίο κρατούσε η μητέρα του από το χέρι κατά τη διάρκεια του διωγμού των Ελλήνων από τη Μικρασία και ήταν φτιαγμένο εξολοκλήρου από ορείχαλκο.

Ο βανδαλισμός στο συγκεκριμένο άγαλμα συμπίπτει με τα 90χρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής και μάλιστα σε μια συνοικία του Πειραιά που υποδέχθηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων μετά το κάψιμο της Σμύρνης αλλά και μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας δηλώνει τον αποτροπιασμό του για την ενέργεια αυτή και αναφέρει ότι ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας αντέδρασε άμεσα και με έγγραφό του στο υπουργείο Πολιτισμού και στους συναρμόδιους φορείς και υπουργεία ενημερώνει για τον βανδαλισμό και ζητά την αποκατάσταση του μνημείου. Ο γραμματέας του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ευγένειας Βασίλειος Βογιατζής επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί προσβολή για την ιστορική μνήμη των προσφύγων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αρμόδιας αστυνομικής διεύθυνσης, ο βανδαλισμός δεν αποκλείεται να έγινε από ομάδες αθιγγάνων, προκειμένου το άγαλμα να πωληθεί ως μέταλλο.

επιστροφή στην κορυφή