Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2020

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2020
«Εκδίκηση» της Ελλάδας με όχημα τον Πολιτισμό

   
Συνάντηση με τον Σπύρο Μεκούρη, αδελφό της αξέχαστης Μελίνας, ο οποίος έχει τεράστια εμπειρία στο θεσμό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών, είχε την Τρίτη 1 Οκτωβρίου αντιπροσωπεία του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λουκά Τζανή. Από πλευράς Δήμου, συμμετείχε η Αντιδήμαρχος Διαφάνειας και Δημοσίων Σχέσεων Μαρία Μαΐλη, καθώς και αξιόλογοι συνεργάτες του Σπ. Μερκούρη.

 

«Θεωρώ πραγματικά πολύ μεγάλη τιμή τη συνάντησή μας με τον Σπύρο Μερκούρη» επισημαίνει ο Δήμαρχος της πόλης. «Μας άνοιξε το σπίτι του και την καρδιά του. Είναι για τον τόπο ένα ισχυρό κεφάλαιο και έχει μια εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία σε θέματα πολιτισμού και ιδιαίτερα σε εκείνα που αφορούν στον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας έχει αναλάβει εδώ και πολλούς μήνες την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός δικτύου πόλεων με αφορμή την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. «Η ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας που σημειολογικά αποτελεί και τη νίκη του πολιτισμού τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης.

Η πλειοψηφία των πόλεων – υποψηφίων μελών του δικτύου στο κάλεσμα του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας είναι μέχρι στιγμής πολύ θετική. Στα πλαίσια μάλιστα αυτής της επετείου, το δίκτυο και, ταυτόχρονα, η Ελλάδα ολόκληρη θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις τη διοργάνωση «Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2020».

Μεταξύ του Δημάρχου Κερατσινίου Δραπετσώνας και του Σπύρου Μερκούρη υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων, και μάλιστα ο κος Μερκούρης τόνισε πως το δίκτυο των πόλεων θα μπορούσε με στοχευμένες ενέργειες να αναλάβει τη διοργάνωση του θεσμού. Μέχρι στιγμής, για το 2020, έχουν κατατεθεί οι φάκελοι από πόλεις της Κροατίας και της Ιρλανδίας.

«Ο θεσμός των Πολιτιστικών Πρωτευουσών δεν αφορά μόνο σε μεμονωμένες πόλεις αλλά και σε δίκτυα πόλεων. Ειδικά μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, θεωρώ ότι από μόνη της μια πόλη, θα συναντήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Εξάλλου, μπορεί στον θεσμό να αξιολογούνται οι υποδομές και οι δράσεις, δεν μπορεί όμως να αμφισβητήσει και να παραγνωρίσει την αξία ενός τόσο μεγάλου ιστορικού γεγονότος, όπως η Ναυμαχία της Σαλαμίνας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Μερκούρης. «Στην περίπτωση που το δίκτυο αναλάβει το θεσμό, η Σαλαμίνα σαφώς θα έχει πρωταρχικό ρόλο, όμως και ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας θα έχει κυρίαρχο ρόλο. Όπως και η Αθήνα και οι άλλες πόλεις του δικτύου», πρόσθεσε ο κος Μερκούρης.

«Ο πλούτος της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός» επεσήμανε ακόμα ο Σπύρος Μερκούρης. «Πρέπει να πιστέψουμε στην παραγωγικότητά του και να επενδύσουμε σε αυτόν. Ο ίδιος ο πολιτισμός μας μπορεί πάντα να μας δώσει την ευκαιρία να τον αξιοποιήσουμε, έτσι ώστε να συνεχίζει να υπηρετεί την ουσία του».

Ο Σπύρος Μερκούρης ήταν διευθυντής-συνδιοργανωτής της 1ης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην Αθήνα, το 1985. Ο ίδιος πίστευε και πιστεύει πάντα στον πολιτισμό. Θεωρεί ότι το ενδιαφέρον για τα κοινά είναι πολύ σημαντικό. Για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας πιστεύει ότι δεν πρέπει να είναι ένα φεστιβάλ, αλλά ένας δρόμος συνάντησης των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, ενός δρόμου που δημιουργείται με τη συμμετοχή του απλού πολίτη. Αυτά που παρουσιάζονται στα δρώμενα των εκδηλώσεών της, πρέπει να είναι γοητευτικά. Ο πολιτισμός είναι παιδεία. Στις δράσεις και στην έκφραση των διαφορετικών απόψεων, οι συμμετέχοντες μπορούν να δουν και άλλους τρόπους διδασκαλίας και γνώσης.

Το 1990 δημιουργήθηκε το δίκτυο των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, με 30 πόλεις-μέλη. Σε αυτό το δίκτυο ο Σπύρος Μερκούρης είναι ο επίτιμος πρόεδρος, ενώ είναι και ο εκπρόσωπος του ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» και πρόεδρος της ΜΚΟ «Ορίζοντες – Ανθρώπινες και Πολιτιστικές Δράσεις»

επιστροφή στην κορυφή