Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ «ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ» ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ

ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΤΟ «ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ» ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Αντώνης Σαμαράκης, 70 χρόνια μετά τη μάχη της Ηλεκτρικής, πραγματοποιήθηκε χτες Δευτέρα 13 Οκτωβρίου συζήτηση με θέμα την εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα και στον Πειραιά. Η μεγάλη προσέλευση και η ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε αποτύπωσε με το καλύτερο τρόπο τη σημασία και την αξία των όσων συνέβησαν στη πόλη μας το πρωινό της 13ης Οκτωβρίου του 1944.
Σήμερα, εβδομήντα χρόνια μετά, η Μάχη της Ηλεκτρικής παραμένει ορόσημο της ιστορίας της περιοχής μας, σημείο συνάντησης των παραδόσεων της Αντίστασης και της προσφυγικής/εργατικής σύνθεσης της γειτονιάς μας, αντικείμενο ιστορικής έρευνας και συζήτησης. Η εκδήλωση ήταν μια αφορμή να ανοίξουμε τη συζήτηση για την ιστορία της γειτονιάς μας, τις άγνωστες πτυχές της Κατοχής και της Αντίστασης, τις διαδρομές του ΕΑΜικού κινήματος και του ΕΛΑΣ στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια. Ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στο κοινό και τους ομιλητές για τα χρόνια της κατοχής και της αντίστασης, τη χρήση και την αναγκαιότητα της ιστορίας στο σήμερα, τα προβλήματα της ιστορικής παιδείας στα σχολεία αλλά και τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει η ιστορική γνώση στα σημερινά αδιέξοδα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από φορείς της πόλης μας, καθώς και ο βουλευτής Β' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Τα τμήματα Πολιτισμού-Αθλητισμού και Δημοτικών Βιβλιοθηκών, Αρχείου και Μουσείων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας ευχαριστούν θερμά όλους και όλες που συμμετείχαν στη χθεσινή συζήτηση και ιδιαίτερα τους ιστορικούς Πολυμέρη Βόγλη και Μενέλαο Χαραλαμπίδη, ιδρυτικά μέλη του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας.
επιστροφή στην κορυφή